AFAD 'afet tehlike haritaları' oluşturuyor

Van depreminden sonra yaralarının sarılması için önemli çalışmalar yapan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, deprem öncesi, anı ve sonrası için de projeler geliştirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ekim 2015 15:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AFAD 'afet tehlike haritaları' oluşturuyor

Van'da meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yaraların hızlı bir şekilde sarılması amacıyla önemli çalışmalar gerçekleştiren Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), ülke genelinde "afet tehlike haritaları" oluşturuyor.

AFAD'tan yapılan yazılı açıklamada, Van depremi sonrası yapılan çalışmalar doğrultusunda olası bir deprem öncesi, anı ve sonrası için izlenecek yol haritası hakkında bilgiler yer aldı.

Buna göre 17 Ağustos Marmara depreminde ağır kayıplar veren ve deprem gerçeği ile karşı karşıya kalan Türkiye, AFAD'ın kurulmasıyla deprem bilinci konusunda ciddi yol katetti. 644 kişinin hayatını kaybettiği, bin 966 kişinin yaralandığı ve çok sayıda kişinin evsiz kaldığı 23 Ekim 2011'deki Van depreminin ardından, 4 yıllık sürede sivil toplum ve özel sektör işbirliğiyle yaraların sarılması için onlarca proje hayata geçirildi.

-Evsizlere konut projeleri

Van ve Erciş'teki felaketlerden kısa bir süre sonra AFAD koordinasyonuyla 200 bin kişinin barınacağı 35 konteynerkent ve 13 çadırkent kuruldu, insani yardım malzemeleri bölgeye hızla ulaştırıldı. Depremin izlerinin silinebilmesi ve kentte hayatın tamamen normale dönebilmesi için 46 bine yakın enkazın kaldırılma çalışmalarında sona yaklaşıldı, 50 yıllık içme suyu ihtiyacı 47 kilometre uzaklıktaki kaynaktan sağlandı, kalıcı konut ve altyapı inşası için çalışmalar kısa sürede tamamlandı.

Deprem felaketi sonrası evleri yaşanamayacak hale gelen vatandaşlar için Van, Erciş ve çevre köylerde hızla kalıcı konut yapımına başlandı. Hasar tespitinin ardından 30 bin 454 kişi, konut, ahır ve iş yeri ile ilgili çıkarılan kanun kapsamındaki yardımlardan yararlanmaya hak kazandı. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 17 bin 489 konutun inşası tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi.

Evini Yapana Yardım Kredisi (EYY) ile de ağır ve orta hasarlı yapıların konut sahiplerince yenilenmesi sağlandı. Böylece 17 bin 842 vatandaş için faizsiz, iki yıl ödemesiz ve 20 yıllık vadeli ödenek aktarıldı. Köylerde ve az hasarlı konutlarda oturanlar için de çeşitli ödenekler kullanıldı. Köylerde EYY yöntemiyle 7 bin 697 konutun tamamlanmasıyla inşaatı biten konut sayısı 25 bini aştı.

-

Kriz yönetimi yerine risk yönetimi anlayışı

Olası depremlere hazırlık çalışmaları kapsamında, böyle bir afetle yüzleşme noktasında "kriz yönetimi" anlayışı yerine "risk yönetimi" anlayışı benimsendi. Herhangi bir afet anında bakanlıklar, merkez ve yereldeki tüm kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerini anında harekete geçirecek Türkiye Afet Müdahale Planı ile kurumlar "sıfırıncı dakikada" harekete geçebilme kabiliyeti kazandı.

Sistematik, sürdürülebilir ve bilişim, uydu ve havacılık gibi ileri teknolojilerin entegre edildiği bir sistem içinde kullanılması esas alınan müdahale planının işleyebilmesi için 22 AFAD Lojistik Merkezi bu yıl hizmete açıldı.

Bir tırın dakikalar içinde yüklenerek yola çıkabildiği, malzemelerin uzaktan takip ve kontrol edilebildiği lojistik merkezler sayesinde, afet anında ihtiyaç duyulan malzemeler, ihtiyaç yerine en kısa zamanda ulaştırılabilecek. Türkiye'de herhangi bir afet durumunda AFAD patentli barınaklarla 600 bin kişiye barınma imkanı sunulacak.

-AFAD tarafından hayata geçirilen projeler

Afet öncesine yönelik de yol haritası çalışmalarına ağırlık verdi.

Bu doğrultuda Türkiye Afet Risk Yönetim Sistemi Projesi geliştirildi. Buna göre Türkiye'nin afet riskleri ile strateji ve politikaların belirlenebilmesi için ülke genelinde afet tehlike haritalarının oluşturulması süreci devam ediyor.

Afet Kent Yönetim Sistemi Projesi (AFKEN) ile AFAD tarafından kurulan geçici barınma merkezlerinin elektronik bir platform aracılığıyla yönetilmesi sağlanıyor.

Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi Projesi ile bütünleşik afet yönetiminin tüm aşamalarının elektronik ortamda takip edilerek yönetilebildiği, coğrafi bilgi sistemi tabanlı bir karar destek sistemi oluşturulması amaçlanıyor.

Afete Hazır Türkiye Projesi ile de eğitim seferberliği başlatıldı. "Afete Hazır Aile", "Afete Hazır İş Yeri" ve "Afete Hazır Okul" kampanyalarından oluşan "Afete Hazır Türkiye Projesi" ile toplumun tüm kesimlerine ulaşılması hedefleniyor.

Ayrıca afetlere yönelik risk yönetimi bakış açısının ülke politikalarına yansıtılabilmesi ve bu konuda görev alacak tüm paydaş kurum ve kuruluşların uygulamalarında yer bulabilmesi için üst düzey strateji ve belge niteliğinde "Türkiye Afet Yönetimi Çerçeve Belgesi" oluşturuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber