2016 Hazine Finansman Programı

2016 yılında 74,9 milyar lira tutarında iç borçlanma yapılması ve toplam iç borç çevirme oranının yüzde 80 olması planlanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2015 18:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2016 Hazine Finansman Programı

Hazine Müsteşarlığının finansman programında, 2016 yılında 74,9 milyar lira tutarında iç borçlanma yapılması ve toplam iç borç çevirme oranının yüzde 80 olması öngörülüyor.

Müsteşarlık, finansman programını, 2015 yılı gelişmelerini ve 2016 yılına ilişkin öngörülerini açıkladı.

Buna göre, 2014 yılında 68,5 ay olan nakit iç borçlanmanın ortalama vadesi, 2015 yılı ocak-ekim döneminde 72,9 ay olarak gerçekleşti. 2014 yılında yüzde 9,7 olan sabit getirili Türk Lirası cinsi iç borçlanmanın ortalama maliyeti 2015 yılı ocak-ekim döneminde yüzde 9,3 oldu.

Yatırımcı tabanının genişletilmesi ve borçlanma enstrümanlarının çeşitlendirilmesi amacıyla, ilk defa 2012 yılında ihraç edilen ve 2013 yılından itibaren yurtiçi piyasada düzenli ihracına başlanan kira sertifikalarının ihracına 2015 yılında da devam edildi. Bu çerçevede, şubat ve ağustos aylarında iç piyasada toplam 3,4 milyar lira tutarında kira sertifikası ihracı yapıldı.

Bu yılın ekim ayı itibarıyla, geleneksel eurobond ihracı yoluyla uluslararası sermaye piyasalarından yaklaşık 3 milyar dolar tutarında finansman sağlandı. Bu yılın tamamı için yüzde 82 olarak öngörülen toplam iç borç çevirme oranının ise yüzde 84,4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

- 2016 Hazine Finansman Programı

Programda 2016'da 72 milyar lira anapara ve 50,3 milyar lira faiz olmak üzere toplam 122,3 milyar lira tutarında borç servisi gerçekleştirilmesi, borç servisinin 93,6 milyar lirasının iç borç, 28,7 milyar lirasının ise dış borç servisi olarak yapılması öngörülüyor.

İç borç servisinin 77,9 milyar liralık kısmının piyasaya yapılacak ödemelerden, 15,7 milyar liralık kısmının ise kamu kurumlarına rekabetçi olmayan teklif yoluyla gerçekleştirilen satışların ödemelerinden oluşması planlanıyor. 2016 yılındaki finansman ihtiyacının 30,2 milyar liralık kısmının, nakit bazlı faiz dışı denge, özelleştirme gelirleri, 2/B satış gelirleri, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonundan aktarılacak kaynaklar ile devirli ve garantili borç geri dönüşleri ve kasa/banka kullanımı sonucu elde edilecek borçlanma dışı kaynaklarla karşılanması bekleniyor.

2016 yılında geleneksel eurobond, Japon Yeni ve kira sertifikası ihraçları yoluyla uluslararası sermaye piyasalarından en fazla 4,5 milyar dolar karşılığında finansman sağlanması öngörülüyor. Söz konusu tutara ek olarak, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve diğer dış finansman kuruluşlarından sağlanacak program kredisi ile birlikte toplam en fazla 5,5 milyar dolar dış finansman elde edilmesi hedefleniyor.

Bu öngörüler doğrultusunda, 2016 yılında 74,9 milyar lira tutarında iç borçlanma yapılması ve toplam iç borç çevirme oranının yüzde 80 olması planlanıyor.

- İç Borçlanma Stratejisi

Programda, 2016 yılında, iç borçlanmanın lira cinsinden yapılması, lira cinsi borçlanmanın ağırlıklı olarak sabit getirili enstrümanlarla yapılarak, gelecek 12 ayda faizi yenilenecek senetlerin payının azaltılması, ortalama vadenin piyasa koşulları elverdiği ölçüde uzatılarak, vadesine 12 aydan az kalmış senetlerin payının azaltılması, nakit ve borç yönetiminde oluşabilecek likidite riskinin azaltılması amacıyla güçlü rezerv tutulması stratejik ölçütlerin ana unsurları arasında yer alıyor.

Gelecek yıl iç borçlanma işlemleri şu planlar çerçevesinde gerçekleştirilecek:

" - 2016 yılında, 2, 5 ve 10 yıl vadeli lira cinsinden sabit kuponlu tahvillerin 'gösterge tahvil' olarak ihracına devam edilecek.

- 5 yıl vadeli lira cinsinden sabit kuponlu gösterge tahviller her ay ihraç edilecek. 2016 yılı itfa profili çerçevesinde, 5 yıl vadeli lira cinsinden sabit kuponlu tahvillerle birlikte 2 yıl ve/veya 10 yıl vadeli lira cinsinden sabit kuponlu gösterge tahvillerin ihracı gerçekleştirilecek.

- Türk Lirası cinsinden kuponsuz bonolar ve tahviller, 7 yıl vadeli ihalelere endeksli değişken kuponlu tahviller, 5 ve 10 yıl vadeli enflasyona endeksli tahviller itfa takvimine ve piyasa koşullarına bağlı olarak ihraç edilebilecek.

- Türk Lirası cinsinden kira sertifikalarının şubat ve eylül aylarında ihraç edilmesi planlanıyor. Piyasa katılımcılarının ilave talebi ayrıca değerlendirilebilecek.

- Aylık olarak nakit girişleri ile çıkışları arasında gözlenebilecek geçici uyumsuzluğun giderilmesi amacıyla kısa vadeli Hazine bonoları ihraç edilebilecek.

- Piyasa koşullarının uygun olması ve kurumsal yatırımcıların kalıcı bir talep göstermesi durumunda, daha uzun vadelerde lira cinsi tahvil ihracı imkanları da değerlendirilerek yeni iç ve dış borçlanma enstrümanları ihraç edilebilecek.

- Borç servisinin dönemler arası dengeli dağılmasının sağlanması ve ikincil piyasada fiyat etkinliğinin artırılması amaçlarıyla piyasa koşulları çerçevesinde değişim ve geri alım ihaleleri yapılabilecek.

- İhalelere ilişkin detaylar ihale gününden en az bir iş günü önce kamuoyuna duyurulacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber