'Şeyh Sait' tazminatı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Ekim 2006 09:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

AKP'li Dengir Mir Mehmet Fırat'ın açtığı davada 'Şeyh Sait'in torunu' ifadesi hakaret sayıldı. Tazminata hükmedilen karar, Yargıtay tarafından onandı

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın Güneş gazetesinde yayımlanan bazı yazı ve haberlerde kendisi için, "Şeyh Sait'in torunu" ifadesinin kullanılması nedeniyle dava açtı.

Fırat, Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı davanın dilekçesinde, Şeyh Sait'in torunu olmadığını, kendisine bu yakıştırmanın siyasal amaçlarla, siyasi kimliğine gölge düşürmek için yapıldığını kaydetti. Şeyh Sait'in gerçek torunu Abdülmelik Fırat'la bir akrabalığı bulunmadığını kaydeden Fırat, 10 bin YTL tazminat talebinde bulundu.

2 bin YTL tazminat

5. Asliye Hukuk Mahkemesi, Fırat'ın Şeyh Sait'in torunu olmamasına rağmen kendisine bu yakıştırmanın yapılmasını "tazminat" nedeni sayarak 2 bin YTL tazminata hükmetti. Temyiz üzerine dosyaya bakan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi de Fırat'ın tazminat talebini yerinde bularak yerel mahkemenin kararını onadı.

Fırat, dava dilekçesinde iddialara karşılık kendini şöyle tanımladı:

"Katıksız demokrat ve özgürlükçüyüm. Ne Türkçü olabilirim, ne de Kürtçü. Hayatımda hiçbir zaman illegal faaliyet içinde olmadım. Dedem Hacı Bedir, Atatürk döneminde 1., 2., ve 3. dönem milletvekilliği yaptı. Atatürk'ün fiilen cephede savaşan silah arkadaşlarındandır. Abdülmelik Fırat ve Şeyh Sait ile hiçbir akrabalığım da yok."

'Suç değil' diye açıklama yaptı

Fırat, tazminat kazanmasının ardından Milliyet'e yaptığı açıklamada da şunları söyledi:

Onlarla bir akrabalığım yok. Onlar Erzurumlu. Ben Adıyaman'ın Kahta ilçesindenim. Psikolojik savaşın bir parçası bu. Bilerek, kasten yapıyorlar. Şeyh Sait'in torunu olmak da suç değil. Böyle bir şey demiyorum. Akrabası değilken bunun yazılması dezenformasyon amaçlı."

Torun Fırat: Karalama amaçlı

Şeyh Sait'in torunu, Haklar ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı Abdülmelik Fırat da davaya ilişkin olarak şunları söyledi:

"Mir Dengir Mehmet Fırat'la hiçbir akrabalığım yok. Bazı kişiler sanki o, Şeyh Sait'in torunu olunca 'vurun abalıya' misali bunu kullanabileceğini düşünüyor. Şeyh Sait için 'haindir' diye yazılıyor. Bu bakımdan, karalama anlamında kullanılıyor o ifade."

Şeyh Sait Kimdir?

Cumhuriyetin ilanı ve hilafetin kaldırılmasının ardından 1925'te Şeyh Sait önderliğinde, bazı kaynaklara göre hilafeti yeniden getirmek, bazı kaynaklara göre de bağımsız Kürt devleti kurmak amacıyla isyan başlatıldı. 13 Şubat 1925'te Genç'te (Bingöl) başlattılan isyan bastırıldı. Varto'da yakalanan Şeyh Sait ile 46 arkadaşının idam cezası 29 Haziran'da infaz edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber