Tüberküloz ve diyabete karşı ortak önlem çağrısı

Uzmanlar, hem tüberküloz (verem) hem de diyabet hastası olan kişiler için daha fazla önlem alınması gerektiğini söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2015 23:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tüberküloz ve diyabete karşı ortak önlem çağrısı

BBC'nin haberine göre, Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen tıp zirvesinde sunulan bildiride, aynı kişide iki hastalığın birden görülmesinin "ortak bir salgını" temsil ettiği uyarısında bulunuldu.

Diyabet ve tüberkülozun tespit ve teşhisinde yeni düzenlemeler yapılması gerektiğine dikkat çekilen bildiride, bu alandaki ilerlemenin yeterince hızlı olmadığı vurgulandı.

Diyabetin bağışıklık sistemini zayıflattığı ve tüberküloza yakalanma riskini artırdığı belirtildi.

Zirvede, tüberküloza yakalanan diyabet hastalarının tedaviye yeterince yanıt vermediği ve enfeksiyonun tekrarlama olasılığının yüksek olduğu ifade edildi.

Tüberküloz ve Akciğer Hastalıklarına Karşı Uluslararası Birlik'ten Prof. Dr. Anthony Harries, "Diyabet ve tüberkülozu tedavi edersek, bu kötü sonuçların riskini azaltacağımıza dair elimizde kanıtlar mevcut. Örneğin, Hindistan'da tüberküloz hastalarına diyabet taraması yapılması için ulusal bir politika var. Ancak, bu politika sadece güneydeki birkaç eyalette uygulanıyor" dedi.

Diyabet hastalarını tüberküloz testi yaptırmaya ikna etmek için daha fazla çalışmak gerektiğini belirten Harries, bu hastaların genellikle durumun ciddiyetinin farkında olmadığını ancak hastalık ilerledikten sonra kangren ve göz rahatsızlıkları nedeniyle doktora başvurduklarını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2011 yılında yayınladığı bir bildiride de tüberküloz hastalarının diyabet testi yaptırmaları tavsiye edilmişti. Bildiride, tüberküloz vakalarına fazla rastlanan ülkelerde yaşayan diyabet hastalarına da tüberküloz testi yaptırmaları çağrısında bulunulmuştu.

Çin, Hindistan, Brezilya, Endonezya, Pakistan ve Rusya'da hem tüberküloz mikrobu taşıyan hem diyabet hastası olan çok sayıda kişinin bulunduğu öne sürülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber