'Kayıt dışı istihdamın düşüş trendi devam edecek'

SGK Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Süngü: - "(Asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması vaadi) Kayıt dışı istihdamın artacağını düşünmüyorum. Düşüş trendi devam edecektir"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Kasım 2015 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Kayıt dışı istihdamın düşüş trendi devam edecek'

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, AK Parti'nin asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması vaadiyle ilgili, "Kayıt dışı istihdamın artacağını düşünmüyorum. Düşüş trendi devam edecektir" dedi.

Süngü, Afyonkarahisar'daki bir otelde, SGK İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminere katıldı.

Seminerin ardından Süngü, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Süngü, "Asgari ücretin bin 300 liraya çıkması kayıt dışı istihdamı artırır mı?" sorusu üzerine, konunun mantık çerçevesinde düşünülmemesi gerektiğini söyledi.

Sosyal güvenliğin, devredilemez ve vazgeçilemez kamusal bir hak olduğunu ifade eden Süngü, "Sigortasız çalıştığınızı ihbar ettiğinizde o dilekçeyi yarın geri alamazsınız. Mahkemeden vazgeçemezsiniz. Olmazsa olmaz bir haktır" diye konuştu.

Süngü, geçmişte ticarette yanlış stratejilerin izlendiğini vurgulayarak, eskiden "istihdamı büyütelim de nasıl büyütürsek büyütelim" düşüncesinin hakim olduğunu ancak bu düşüncenin yanlış olduğunu ifade etti.

İstihdamın kuralına uygun büyütülmesi gerektiğini anlatan Süngü, "İşveren olarak işçinin vergisi, ücreti ve sosyal güvenlik primini düşünmüyoruz. 'Bunu bir şekilde çözeriz' diyoruz. Aslında bu anlayışı yıkmamız lazım. Bir işletme kuracaksan işçisini, maliyetini, ücretini, asgari ücretini düşüneceksin. Eğer kurtarmayacaksa, o işletmeyi açmasının bir mantığı yok" ifadelerini kullandı.

"Ben kayıt dışı istihdamın artacağını düşünmüyorum"

Süngü işverenlerin rasyonel olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Ben kayıt dışı istihdamın artacağını düşünmüyorum. Düşüş trendi devam edecektir. Suriyeli işçilerin gelmesi, onların biraz daha düşük ücretle çalışması belki olumsuz etkiliyor ama önümüzdeki günlerde daha da düzelecektir. Gaziantep'e gelen ilk Suriyelilerin günlüğü 30 liraydı. Zamanla 70'e çıkarak, bizimkilerin aldığı ücret ile eşitleniyor. Aslında arz ve talep piyasası, bir şekilde dengeleniyor. Kayıt dışı yükselirse işçi yine büyük oranda mağdur olacak. İşverenlerin de buna başvurmaması gerekiyor. Beklentimiz ve temennimiz de budur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber