G20'de gelir dağılımı tartışması

Antalya'da yapılan G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın patronlara "Az kazanın, geliri paylaşın" diye seslendi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 16 Kasım 2015 13:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
G20'de gelir dağılımı tartışması

Tüm dünyanın gözü Antalya'da başlayan G20 zirvesinde. Cuma günü Paris'te yaşanan terör saldırıları G20 zirvesine de damga vurgu. Hem ikili görüşmelerde hem de genel toplantılarda dünyanın en büyük 20 ekonomisini yöneten liderlerin ana gündem maddesi terörle mücadele.

Son dönemde artan terör saldırılarına zemin hazırlayan nedenler konusunda da zirvede çok çarpıcı açıklamalar yapılıyor.

G20 Zirvesi'nin ilk gününde İŞ20 ve EMEK20 oturumunda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. Oturumda patronlara seslenen Erdoğan, "İşverenlere tavsiye ediyorum, biraz az kazanın ve kazandıklarınızı dar gelirli insanlarla paylaşın. Bunu bir defa başarmamız lazım neden, fakirliği tahrik etmeyelim ve paylaşımcı anlayışı hayatımıza egemen kılalım" dedi.

'KISKANÇLIĞI ORTADAN KALDIRABİLİRİZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: "Acaba dünya sermayesi veya finansal sektör kıskanç mıdır? Bunun üzerine düşünmekte fayda var. Son terör eylemlerine baktığımızda sebepleri arasında kıskançlığın olması söz konusu mudur? Fakirlik, işsizlik acaba buralara dayanıyor mu? Dünyadaki işsiz gençler ve kadınlar için finans dünyası gereken desteği veriyor mu, verebiliyor mu? Özellikle dünyadaki sermaye çevresini ve işveren çevrelerini ellerini açacak olurlarsa terörün de dünyada belini birlikte kırabiliriz. Aynı zamanda dünyadaki fakirliği giderir ve kıskançlığı da ortadan kaldırabiliriz. Ticaretin kolaylaştırılması noktasındaki düşüncenizi aynen paylaşıyorum. Bunu hep birlikte gidermemiz lazım."

ALİ KOÇ: EŞİTSİZLİĞİN KALKMASI İÇİN KAPİTALİZM ORTADAN KALKMASI GEREKİR

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı Ali Koç'un G20 Zirvesi öncesinde yaptığı açıklama da sosyal medyada ses getirdi. Öyle ki Koç yaptığı açıklama üzerine Twitter'da trend topic listesine de ilk sıradan girdi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı Ali Koç'un G20 Zirvesi öncesinde yaptığı açıklama da sosyal medyada ses getirdi. Öyle ki Koç yaptığı açıklama üzerine Twitter'da trend topic listesine de ilk sıradan girdi.

Koç, "2. Dünya Savaşı'ndan sonra dünya 50 kat zenginleşti ama burada gelir dağılımına baktığınızda büyük uçurum olduğunu görüyorsunuz. Bunun sürdürülebilir olmadığını anlayabilmek için Einstein olmaya gerek yok. İşçi kesimine baktığınızda ise gelirden en düşük pay onların. Eşitsizliğin ortadan kalkması için kapitalizmin ortadan kalkması gerekir. Ben en azından eşitsizliğin minimum seviyeye indirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Gerçek sorun kapitalizmdir" dedi.

ALİ KOÇ: GERÇEK SORUN KAPİTALİZMDİR

Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç'un dikkat çektiği gelir adaletsizliği rakamlara bakıldığında uçurumun ne kadar büyük olduğunu ortaya koyuyor.

Tarihsel olarak bakıldığında, dünyanın hiçbir zaman eşit olmadığını anlatan Koç, bu durumun asgari düzeye indirilmesi için yapılacak pek çok senaryo bulunduğunu ifade etti.

Koç, 21. yüzyılda istihdamla ilgili eşitsizlik kavramının çok farklı şekilde ele alınması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Artık paradigmalar değişmeli. Bu da görüş bildirmeyen tarafların katılımıyla olmalı. Pek çok ülkede zenginlik geçmişe kıyasla arttı ancak bunun paylaşımına bakıldığında eşit olmadığını görüyoruz. Verilere baktığımızda bu eşitsizliğin yakın gelecekte de artarak devam edeceğini görüyoruz. Bunun yanı sıra 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük göç dalgasıyla karşı karşıyayız. 60 milyon insan vatanını terk ederek, daha zengin ülkelere doğru gitmek istiyor ve iş arıyor. Bu insanlar, düşük ücret ve kötü insan hakları şartları altında çalışmaya hazır. Küreselleşmenin insani tarafına bakıldığında, insanın işin odak noktasında olmadığını görüyoruz."

İsviçre merkezli yatırım bankası Credit Suisse'in bu yıl açıkladığı Küresel Servet Raporu'na göre, dünya nüfusunun artışı ile küresel üretim rakamlarının hızla yükselmesi dünya zenginliğini büyütüyor ancak gelir eşitsizliği de aynı hızla artıyor.

Dünya nüfusundan sadece yüzde 0.7 pay alan toplam 34 milyon kişi, 113 trilyon dolarlık varlığı ile tüm dünyadaki varlığın yüzde 45.2'sine sahip durumda. 100 bin dolar ile 1 milyon dolar arasından servete sahip 349 milyon kişinin toplam varlığının büyüklüğü ise 98.5 trilyon dolar. Dünya nüfusunun yüzde 7.4'ünü oluşturan bu gurupta yer alanlar toplam servetten yüzde 39.4 pay alıyor.

En düşük gelir gurubundaki kişiler dünya nüfusunun yüzde 71'ini oluşturuyor. Bu kişiler 7.4 trilyon dolar ile toplam varlık içerisinde sadece yüzde 3 paya sahip.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber