Ak Parti'nin isim babası TBMM Başkanlığı'na aday

Ak Parti'nin Meclis Başkan adayının İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman olduğu açıklandı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Kasım 2015 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ak Parti'nin isim babası TBMM Başkanlığı'na aday

AYDIN HASAN

Seçilmesine kesin gözüyle bakılan Kahraman'ın aday gösterilmesinde Ak Parti'nin isim babası ve hareketin duayen ismi olması önemli rol oynadı.

Kahraman'ın aday gösterilmesinin nedenlerini anlayabilmek için Türk siyasi tarihinde oluşmuş ve uygun dönemlerde hayata geçirilen bazı teamüllerle Kahraman'ın siyasi geçmişine bakmak gerekiyor. Meclis Başkanlığı icracı profili düşük, ancak sembolik anlamı yüksek bir makam. Milli mücadelenin önemli isimlerinden olan devletin kuruluş aşamasında Atatürk ile ters düşen Kazım Karabekir ile Ali Fuat Cebesoy 1946 ve 1948 yıllarında İsmet İnönü'nün girişimiyle Meclis Başkanı seçtirilerek iade-i itibarları sağlandı. Demokrat Parti iktidarları döneminde Refik Koraltan, üç dönem Meclis Başkanlığı yaptı. Süleyman Demirel'in yasaklı olduğu yıllarda emanetçi olarak DYP Genel Başkanlığı görevinde bulunan Hüsamettin Cindoruk da 1991 seçimlerinden sonra Meclis Başkanı seçildi. 1995'te ise Meclis Başkanı yine DYP'nin duayen ismi İsmet Sezgin olacaktı. Solun birleşme dönemindeki önemli isimlerden Hikmet Çetin de, 1997-1999 arasında Meclis Başkanlığı yaptı.

Geleneğe dönüş

2002'de Ak Parti'nin iktidara geldiği dönemde, Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül ile birlikte hareketin başındaki üç önemli isimden biri olan Bülent Arınç, 2002-2007 arasında Meclis Başkanlığı görevinde bulundu. Türk siyasetindeki bir geleneği, Başbakan veya Cumhurbaşkanı olamayan hareketin önemli isimlerinin Meclis Başkanı olması teamülünü Ak Parti de devam ettirdi. Hareketin duayenlerinden Mehmet Ali Şahin ile Cemil çiçek de 2009 ve 2011 yıllarında Meclis Başkanı seçildi. 7 Haziran seçimlerinde, Meclis Başkanı adayı uzlaşma arayışı çerçevesinde İsmet Yılmaz oldu. 1 Kasım sonrası Ak Parti, Meclis Başkanı adayının belirlenmesinde hem Türk siyasetinin genelinde hem de Ak Parti'de oluşan bir teamül tekrar yaşama geçirildi.

Temel evinde atıldı

Ak Parti'nin kuruluş aşamasında Ankara'daki önemli toplantılar, Kahraman'ın Oran'daki evinde yapıldı. Kahraman, yıllar sonra o toplantıları şöyle anlatmıştı: "Tayyip Bey'e 'Bak, Adalet ve Kalkınma güzel bir isim. Bir kuş iki kanatla uçar. Bunu koyalım' dedim. Tayyip Bey'in aklında bir başka isim vardı, birileri teklif etmişti: YAP... Yeniden Atılım Partisi. Bana, 'Bak YAP diye aksiyon var, yeniden atılım çıkışı var' demişti. 'Bakın, ak, beyazlık, aklık var' diye yanıt vermiştim. Neticede Ak Parti oldu ve ismi de bana aittir."

Erdoğan'ın hemşehrisi

İsmail Kahraman, 1940'da Rize İkizdere'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden de mezun oldu. Milli Türk Talebe Birliği'nin 48. dönem genel başkanlığını yaptı. 20. ve 21. dönemlerde TBMM'de İstanbul Milletvekili olarak yer aldı. Her iki dönemde de Meclis Grup Başkanvekilliği yaptı. 1996-1997 arasında RP ile DYP koalisyonu olan 54. Refahyol Hükümeti'nde Kültür Bakanı olarak görev yaptı. Kahraman son olarak Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi ve Mütevelli Heyeti Başkanlığı yapıyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber