Güven tamam sıra kredide

Ekonomiye güvende artış rekoru kıran tüketiciler, bugün yürürlüğe girecek yeni yönetmelikle bankaların esaretinden kurtulacak. Artan kredi kullanımı ile rahatlayan esnaf ise ürün fiyatlarını indirecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 22 Kasım 2015 09:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Güven tamam sıra kredide

Haziran seçimlerinin yarattığı siyasi belirsizlikle frene basan, 1 Kasım'da ise alıştığı siyasi istikrara tekrar kavuşan Türkiye'de, ekonomiye güvende yaşanan rekor artışla ilk sinyalini veren canlanma, tüketici kredi sözleşmelerinde bugün yürürlüğe girecek düzenlemelerle perçinlenecek. 'Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği' bir yandan vatandaşı bankaların esaretinden kurtarırken, diğer yandan da esnafı da rahatlatarak maliyetleri ve dolayısıyla fiyatları düşerecek. Tüketicinin krediye ulaşımını kolaylaştıran ve bankaların birçok haksız uygulamasına son veren bu yönetmelik, siyasi istikrarla birlikte güçlenmesi beklenen ekonomik aktiviteye ve büyümeye hız kazandıracak.


14 GÜNDE CAYMA HAKKI

Bu yılın 9 aylık döneminde 18.7 milyar TL net kar ederken, hizmet geliri ile ücret ve komisyonlardan 20.7 milyar TL'yi kasalarına koyan bankalar, artık eskisi kadar rahat davranamayacak. Yönetmeliğe göre tüketiciler, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayabilecek. Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabilecek, kredi borcunun tamamını ya da bir kısmını erken ödeyebilecek. Bankalar tüketicinin erken ödeme yapması halinde akdi faiz oranı üzerinden gerekli indirimi yapmak üzere bir sistem kurmakla yükümlü olacak.

TÜKETİCİ KREDİLERİNDE YENİ DÖNEM

* Tüketici, 14 gün içinde gerekçe göstermeksizin kredi sözleşmesinden cayabilecek.

* Tüketicinin yazılı talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamayacak.

* Tüketici istediği sigorta şirketini seçebilecek.

* Kredi sözleşmesine ilişkin açılan hesaplardan ücret ve masraf alınamayacak.

* Tüketiciden sözleşmedeki akdi faiz oranının yüzde 30 fazlasından daha yüksek gecikme faizi alınamayacak.

* Belirli süreli tüketici kredisi sözleşmelerinde faiz oranı sabit olarak belirlenecek.

* Borcun tamamının talep edilebilmesi için tüketicinin birbirini izleyen en az iki taksidi ödememesi ve kendisine 30 gün süre verilmesi gerekecek.

* Tüketicinin, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesi, kredi borcunun tamamını ya da bir kısmını erken ödemesi durumunda gerekli indirimler yapılacak.

* Kredi sözleşmeleri en az 12 punto büyüklüğünde ve anlaşılır olacak.

* Süreli kredi sözleşmesinin şartları, tüketici aleyhine değişmeyecek.

* Faiz oranının artırılması halinde, yeni faiz oranı geriye dönük olarak uygulanamayacak .

Bendevi Palandöken/Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı

Fiyatlar % 10-20 ucuzlar

Piyasalarda1 Kasım'dan sonra bir güven havası oluştu. Bu yönetmelikle birlikte tüketici de uygun koşullarda aldığı krediyle alış verişe yönelecek. Piyasalarda canlılık artarken esnaf da rahatlayacak. Esnaf daha önce çek ve senetle aldığı ürünü, parayla yüzde 10-15 daha ucuza alacak. Ürün fiyatları da bu oranda gerileyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber