Bürokrattan, gıda denetimine siyasi müdahele itirafı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2006 17:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Nevzat Artık, gazozdaki alkolun koruyucu maddeden kaynaklandığını ve limitlerin altında olduğunu söyledi.

Artık, Sürdürülebilir Tarım Dernekleri Federasyonu (STDF) tarafından Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 'Gazozda yüzde 0,2 düzeyinde alkol bulunması'' ile ilgili haberleri de hatırlattı.

Nevzat Artık, alkolün gazozda koruma maddesi olarak kullanılan kimyasallardan kaynaklandığını, bunun doğal ve yüzde 0,5 olan limitin altında olduğunu belirtirken, elma gibi birçok meyvede ve ekmek gibi fermente ürünlerde bile daha çok alkol bulunduğunu, bunun gıdanın doğasından kaynaklandığını söyledi.

Gıdada en önemli şeyin ''izlenebilirlik ve risk'' olduğuna dikkati çeken Artık, gıdada yetki karmayasına değinirken, çoğu zaman gıda konusunda bilgisi olmayan elemanlarla çalışan belediyelerin ''gıda sicili'' verdiği bir çok işyerinin, ''üretim izni'' için bakanlık elemanları tarafından yapılan denetimlerinde asgari teknik ve hijyenik şartları taşımadığının belirlendiğini anlattı.

''Politikacıların artık gıda güvenliği işinden elini çekmesi gerektiğini vurgulayan Nevzat Artık, bakanlık elemanlarının denetim sırasında karşılaştığı sorunlara değinirken, bazı elemanların can güvenliğinin bile tehdit edildiğini belirtti.

Bakanlık denetim elemanlarının illerde valilere bağlı çalıştığnı hatırlatan Artık, valilerin, denetimlerde kesilen cezaların uygulanmasında tereddüt ettiğini, bu konuda Bakan ve Başbakanlık talimatı ile sorunun çözülebileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber