Sezer'den 'Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na veto

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2006 17:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5545 sayılı "Özel Öğretim Kurumları Kanunu"nu, 12. maddesinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM Başkanlığına geri gönderdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından yayımlanması uygun bulunmayan 5545 sayılı "Özel Öğretim Kurumları Kanunu"nun, 12. maddesinin bir kez daha görüşülmesi için Anayasa'nın değişik 89. ve 104. maddeleri uyarınca TBMM Başkanlığına geri gönderildiği bildirildi.

GEREKÇE

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "Özel Eğitim Kurumları Kanunu"nu, 12. maddesinin bir kez daha görüşülmesi için geri gönderilmesine ilişkin gerekçede, düzenlemenin, devletin temel görevinin, hizmet satınalma yoluyla özel eğitim kurumlarına devredilmesi anlamını taşıdığını bildirdi.

Sezer, gerekçede, "Oysa, Anayasa'nın 42. maddesinde, Devlet'in önemli temel görevleri arasında yer verilen eğitim hizmetini, özel eğitim kurumlarından hizmet satınalarak yürütmesine olanak sağlayan bir düzenleme bulunmamaktadır" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından yayımlanması uygun bulunmayan 5545 sayılı "Özel Öğretim Kurumları Kanunu"nun, 12. maddesinin bir kez daha görüşülmesi için Anayasa'nın değişik 89. ve 104. maddeleri uyarınca TBMM Başkanlığı'na geri gönderildiği bildirildi.

Gerekçede, TBMM tarafından 26 Eylül 2006 gününde kabul edilen 5545 sayılı "Özel Öğretim Kurumları Kanunu"nun incelendiği belirtilerek, Yasa'nın 12. maddesinin ikinci fıkrasında, "Bakanlık, kurumlardan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde hizmet satın alabilir" düzenlemesine yer verildiği kaydedildi.

Düzenleme ile Milli Eğitim Bakanlığı'na, özel öğretim kurumlarından, hizmet satınalınması yoluyla öğrenci okutma yetkisi verildiği ve böylece özel öğretim kurumlarına Devlet bütçesinden kaynak aktarma olanağı sağlandığına işaret edilen gerekçede, şöyle denildi:

"Daha önce, 4967 sayılı Yasa'nın 1. maddesinde öngörülen, maddi olanaklardan yoksun başarılı öğrencilerin, ücreti Milli Eğitim Bakanlığı'nca karşılanmak üzere özel öğretim kurumlarında öğrenim görmelerinin sağlanabileceğine ilişkin kural, Anayasa'ya ve kamu yararına uygun görülmeyerek, yeniden görüşülmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geri gönderilmişti.

Bu kez, 5545 sayılı Yasa'nın 12. maddesinde, daha önce yalnızca maddi olanaklardan yoksun başarılı öğrenciler için öngörülen Devlet kaynakları kullanılarak özel okullarda okutulma olanağı, kapsam çok genişletilerek, tüm öğrencileri içerecek biçimde yeniden getirilmektedir.

Çağdaş yönetim anlayışında devletin temel işlevlerine çekilmesi gerektiği savunulurken, temel görevler adalet, savunma, eğitim ve sağlık olarak sayılmakta, ülke olanaklarının bu alanlara özgülenmesiyle başarının yakalanacağı vurgulanmaktadır.

Özellikle eğitim konusunda başarılı olamayan ülkelerin geleceklerini tehlikeye atacakları kuşkusuzdur. Çünkü eğitim, diğer tüm başarıların temelini, altyapısını ve kaynağını oluşturmaktadır.

Çocuklarımızın, ülkemizin gerçekleri ve gereksinimleri yönünde, gelişen ve değişen dünya gereklerine uygun çağdaş bir eğitim ortamı içinde yetiştirilmesi çağdaş uygarlığı yakalamanın zorunlu koşuludur." Cumhurbaşkanı Sezer, gerekçede, Anayasa'nın çağdaş bir eğitim ve öğrenimi öngören 42. maddesinde, "Kimsenin eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamayacağının", "Eğitim ve öğretimin, Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devlet'in gözetim ve denetimi altında yapılacağının", "Eğitim ve öğretim özgürlüğünün Anayasa'ya sadakat borcunu ortadan kaldırmayacağının", "İlköğretimin, kız ve erkek tüm yurttaşlar için zorunlu ve Devlet okullarında parasız olacağının", "Özel ilk ve orta dereceli okulların bağlı olduğu esasların, Devlet okullarıyla erişilmek istenen düzeye uygun biçimde yasayla düzenleneceğinin", "Devlet'in, maddi olanaklardan yoksun başarılı öğrencilerin öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacıyla burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapacağının" belirtildiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber