Akademik Personel için yapılacak olan merkezi sınav, yeni bir LES sınavı gibi olmamalıdır
Akademik Personel için yapılacak olan merkezi sınav yeni bir LES sınavı olmamalıdır
2003 Mali Yılı Bütçe Kanununa 31. madesinin (g) bendinde okutman, öğretim görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim - öğretim planlamacısı kadrolarına 1.4.2003 tarihinden itibaren açıktan veya naklen atanabilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılacak merkezi sınavda başarılı olmak şartının getirildiği hüküm altına alınmıştır.
Bunun tek istisnası var. Lisansüstü eğitimini tamamlamış bulunanlar. Bu kişiler için merkezi sınava katılma şartı aranmayacaktır.
Sınava ilişkin usul ve esaslar ile merkezi sınavda başarılı olanlarla lisansüstü eğitim mezunlarının merkezi sınavı müteakip yükseköğretim kurumlarınca yapılacak sınavlara ilişkin usul ve esaslar Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulunun görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenecektir.
Özellikle son madde, merkezi sınavdan sonra yükseköğretim kurumları tarafından ikinci bir sınav yapılacağını göstermektedir. Bu noktada, önemli bir hususun altının çizilmesi gerekmektedir. Şu anki mevcut sistemde belirtilen akademik kadrolara girmede zaten bir merkezi sınav vardır. Bu sınavın ismi de LES'tir. Dolaysıyla umarız LES benzeri yeni bir sınav tasarlanarak herkes hayal kırıklığına uğratılmaz.
Yapılması gereken merkezi sınavdan ziyade merkezi yerleştirme olmalıydı. Yılda 4 dönem halinde akademik kadrolar ilan edilir ve merkezi sınavdan başarılı olanların bu kadroları tercih etmesi istenirdi. Tercih edilen kadro bazında, en yüksek puanı alan kişiler de bu kadrolara atanırdı.
Gerçekten de üniversielerimizdeki belirli kliklerin elinde olan imtiyazın bitirilmesi
ve objektif kıstaslara dayalı bir personel alım politikası geliştirilmek isteniyosa,
sadece bir merkezi sınav yapmak yeterli olmayıp, buna ek olarak merkezi bir
yerleştirme işleminin bu sınava paralel olarak uygulamaya konulması gerekmektedir.
Koray Timuçin-Muğla