Malulen emekli olacak memur, 4 yıl fazla çalışırsa emekli aylığı artar mı?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Ocak 2016 10:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Malulen emekli olacak memur, 4 yıl fazla çalışırsa emekli aylığı artar mı?

SORUMerhabalar... Ben 19 yıldır kamuda engelli kadrosunda çalışmaktayım.Suan itibariyle emekli olursam pirim 25 yıl üzerinden mi emekli maaşı alacağım yoksa 15 yıldan sonra çalışılan her yıl için fazladan çalıştığım 4 yıl için 25+4 toplam 29 yıl çalışmış gibi mi emekli maaşı alacağım..Bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim..Yardımlarınız için şimdiden teşekkür eder, iyi günler dilerim.

CEVAPSorunuz özelinde Malul emeklisine nasıl aylık bağlanır? Konusunu 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre değerlendirmekteyiz.

Genel Bilgiler:

1- Malulen emekli olmak için en az 10 yıl hizmet süresi olması gerekir. Malul kararını SGK. Sağlık Kurulu verir.

2- Malulen emekli kişinin tam hizmet sürelerine emekli ikramiyesi ödenir. Hizmet sürelerine göre hesap edilen aylık tutarı şayet en az ödenen aylık tutarından az olursa, SGK tarafından ödenen en az aylık tutarı malul aylığı olarak ödenir. 2015 ikinci yarı yılı için en az aylık tutarı 1515 TL.dir.

3- Emekli Sandığı Kanununa göre malul emeklisi emekli olduktan sonra SSK.lı özel veya resmi bir işyerinde dahi görev yaparsa malul aylığı kesilmez. Ancak, yeniden bir rapor alıp tekrardan memur olarak görev yaparsa malul aylığı kesilir.

4- Malul aylığı ile engelli aylığının hesaplaması da aynıdır. Yalnızca burada engelli aylığı için en az 15 yıl hizmet süresi aranır, malul aylığında ise en az 10 yıl hizmet süresi aranır. Ancak her ikisinde de aylık hesabı aynıdır. Hizmet süreleri az olduğundan hesap sonucundaki tutar SGK tarafından ödenen en az aylık tutarından az olacağından, SGK tarafından ödenen en az aylık tutarı ödenir, her iki durumda da aynı aylık tutarı alınır.

Aylık Hesaplama şekli:

Hesaplama kriterlerinde memurun;

  • 1- Hizmet Süresi
  • 2- Derece ve Kademesi,
  • 3- Göstergesi ve Ek Göstergesi,
  • 4- Taban ve Kıdem Aylığı göstergeleri,
  • 5- Başbakanlık Müsteşarı aylığı esas alınarak bulunan belirli tutar (5434 sayılı Kanunun Ek 70 nci maddesine göre hesaplanan tutardır)
  • 6- Aylık ve ikramiyenin hesap edildiği, yani emekli olduğu tarihteki geçerli olan memur maaş katsayısı,

bulunur.

Normal emeklilik ve malulen emeklilikte bu sistem üzerinden bulunan tutarlar ödenir, herhangi bir vergi indirimi, ilaveli bir ödeme bulunmaz.

http://www.memurlar.net/maasrobot/ adresimizden maaş ve ikramiye tutarlarınızı hesaplayabilirsiniz.

- Malul aylığınızı fiilen çalıştığınız hizmetlerin toplamı üzerinden, bu hizmetleriniz içerisinde fiili hizmet süresi zammınız, yani yıpranma süreniz varsa bu sürede eklenerek toplam hizmetiniz üzerinden alırsınız, bu süre üzerinden emekli olursunuz.

- 10 yıldan sonra çalışılan süreleriniz varsa çalıştığınız toplam hizmet süreniz üzerinden malul olarak emekli olabilirsiniz. Bu durumda toplam hizmet süreniz ne kadar ise o hizmet üzerinden emekli ikramiyesi alırsınız, aylık tutarınız da en az ödenen aylık tutarından fazla olabilir.

- Örnek: 2 nci derece 3 üncü kademe 1600 ek göstergeye sahip 25 yıl hizmeti olan bir memur malul olarak emekli olursa aylığı, 1573 TL. , ikramiyesi de 25 yıl için 50356 TL. olur.

- 5 inci derece 2 nci kademeli ek göstergesiz 25 yıl hizmeti olan bir memur malul olarak emekli olursa aylığı en az aylık tutarı olur. 1513 TL. olur, ikramiyesi de 25 yıl için 46202 TL. olur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber