AB'nin yolunu açan uzlaşma

Başbakan Davutoğlu'nun destek istediği reformlara CHP'nin de olumlu yaklaşımı Avrupa Birliği yolundaki süreci hızlandıracak. Hükümetin bu yıl ilk işlerinden biri, "AB mevzuatı ve vize" için de önem taşıyan adımları atmak olacak. Paket olarak Meclise gönderilecek yasaların bu ay içerisinde hızla çıkarılması planlanıyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 02 Ocak 2016 06:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AB'nin yolunu açan uzlaşma

Ayfer Mallı, Fazlı Şahan

Bu yılı 'reform yılı' ilan eden hükümet, önemli düzenlemeleri hızla hayata geçirecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşmede masaya yatırılan reformlardan önemli bir kısmının bu ay içinde hızla Meclis'ten geçirilmesi planlanıyor.

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) mart ayında yayımlayacağı raporun olumlu çıkmasını da sağlayacak adımlar için CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun 'desteğe hazırız' mesajı vermesiyle hükümet harekete geçti. Önümüzdeki hafta son düzenlemeleri yapılacak olan paketin Meclis'e gönderilmesi bekleniyor. Hükümetin Eylem Planı'nda da yer alan düzenlemelerden öne çıkanlar şunlar:

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI

"Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'yla, vatandaşların verilerinin koruma altına alınması ve "fişleme" iddialarının ortadan kaldırılması hedefleniyor."

AYRIMCILIKLA MÜCADELE

"Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kanunu'yla, "bireylerin eşit muamele görme ve ayrımcılığa tabi tutulmama haklarının korunması" amaçlanıyor. Bir de Kurul oluşturulacak."

SİYASİ ETİK KANUNU

"Siyasi Etik Kanunu'yla, siyasetçilerin mal bildirimlerinden siyasi partilerin hesaplarının şeffaflığına kadar adımlar düzenlenecek."

ADALETE ULAŞIM KOLAYLIĞI

"Adli Yardımlaşma Kanunu'yla, avukatlık ücretini ödeyemeyen vatandaşlara da destek sağlanarak, herkesin adalete ulaşımı kolaylaştırılacak."

KOLLUK GÖZETİM KOMİSYONU

"Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması Kanunu'yla, Jandarma ve Emniyet mensuplarının yetkilerini kötüye kullanmalarının önüne geçilecek."

DİĞER ÖNEMLİ DÜZENLEMELER

Bu ay Meclise gönderilmesi ve öncelikli olarak ele alınması beklenen bu düzenlemelerin yanı sıra, Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu, Siber Suçlarla Mücadele Kanun Tasarısı, Terörizmin Finansmanının Önlenmesiyle ilgili uluslararası sözleşmenin kabulü, Suç Gelirlerinin Araştırılmasıyla ilgili düzenleme de dahil olmak üzere bazı tasarıların mart ayına kadar yasalaştırılması öngörülüyor. CHP'nin yanı sıra, MHP'nin de bu düzenlemelere destek vermesi durumunda sürecin hızla işletilmesi bekleniyor. Bu yasaların çıkarılmasının AP raporuna olumlu yansıması ve Geri Kabul Anlaşması'yla birlikte Türk vatandaşlarına vize serbestisinin sağlanması hedefleniyor.

Tatilini erteledi

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ailesiyle birlikte Bolu'nun doğa harikası mekanı Gölcük Tabiat Parkı'nda yapacağı iki günlük tatil, program değişikliği nedeniyle iptal oldu.

Adalet hızlanacak

Yargıda reform için beklenen adımlar yeni yılda atılacak. İstinaf mahkemeleri 20 Temmuz 2016'da dava dosyalarına bakmaya başlayacak. Ceza davalarının yüzde 91'i, hukuk davalarının yüzde 89'u bu mahkemelerinde çözülecek. İstinaf mahkemeleri için geri sayım başladı. Adalet Bakanlığı, yıllardır üzerinde çalışılan

istinaf mahkemelerinin 20 Temmuz'da dava dosyalarına bakmaya başlaması çalışmalarına hız verdi. Bu adımla, istinaf "temyiz incelemesi" yaparken, Yargıtay ve Danıştay "içtihat mahkemesi"ne dönüşecek. İstinaf mahkemelerinin devreye girmesiyle birlikte, hukuk davalarının yüzde 89'u, ceza davalarının yüzde 91'i, idari davaların da yüzde 80'i istinaf mahkemelerinde çözülecek. İstinaf mahkemeleri için 7 bin birinci sınıf hakim ve savcı atanacak.

Mahkemelerin İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır gibi işlerin yoğun olduğu 15 ilde devreye girmesi planlanıyor. Bununla birlikte, idari yargıda 8, adli yargıda 208 daire kurulacak. Mahkemelerin bu yıl, 3 bin dosyaya bakması planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber