Yarım gün çalışma hakkında 2 değişiklik
Meclis genel Kurulu, doğum yapan memurlara tanınan yarım gün çalışma hakkında, 20 Ocak 2016 tarihi itibariyle iki değişiklik yaptı
Meclis genel Kurulu, doğum yapan memurlara tanınan yarım gün çalışma hakkında, 20 Ocak 2016 tarihi itibariyle iki değişiklik yaptı.
GENEL KURULDA GÖRÜŞÜLEN MADDE
MADDE 10- 657 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
"Doğum sonrası yarım zamanlı çalışma
EK MADDE 43- Doğum yapan memurlar doğum sonrası analık izninin veya 104 üncü maddenin (F) fıkrası uyarınca kullanılan iznin, eşi doğum yapan memurlar ise babalık izninin bitiminden, ilgili mevzuatı uyarınca çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar olan dönemde ayrıca süt izni verilmeksizin, haftalık çalışma saatlerinin normal çalışma süresinin yarısı olarak düzenlenmesini talep edebilirler. Bu kapsamda yarım zamanlı çalışmaya başlayan memur, aynı çocuk için bir daha bu haktan yararlanmamak kaydıyla başvuru tarihini izleyen aybaşından geçerli olmak üzere normal zamanlı çalışmaya dönebilir. Bu fıkra hükmünden yararlanan memura, yarım zamanlı çalışmaya başladığı tarihi izleyen aybaşından itibaren, mali haklar ile sosyal yardımlarına ilişkin her bir ödeme unsurunun yarısı esas alınarak ödeme yapılır. Bunların fiili çalışmaya bağlı ödemeleri hakkında ise ilgili mevzuat hükümleri uygulanmaya devam olunur. Derece yükselmesi ile kademe ilerlemesi için aranan süreler açısından bu şekilde çalışılan dönemdeki hizmet süreleri yarım olarak dikkate alınır. Bu kapsamdaki memurun çalışma saatleri ilgili kurum tarafından belirlenir. Bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi halinde memur olan eşleri de istekleri üzerine çocuğun fiilen teslim edildiği tarihten itibaren veya 104 üncü maddenin (A) fıkrası uyarınca sekiz haftalık izin verilmesi ya da aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca izin kullanılması halinde bu izinlerin bitiminden bu fıkra hükümlerinden yararlanır.
Yarım zamanlı çalışma hakkının kullanımına ilişkin usul ve esaslar ile bu haktan yararlanamayacak memurları; hizmet sınıfı, kadro unvanı, kurum veya teşkilat bazında birlikte veya ayrı ayrı belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir."
KABUL EDİLEN DEĞİŞİLİK ÖNERGESİ
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Görüşülmekte olan 68 sıra sayılı kanun tasarısının 10 uncu maddesi ile 657 sayılı Kanuna eklenmesi öngörülen ek 43 üncü maddenin birinci fıkrasının ilk cümlesine "dönemde," ibaresinden sonra gelmek üzere "ayrıca süt izni verilmeksizin" ibaresinin,
aynı fıkranın son cümlesine "çocuğun fiilen teslim edildiği tarihten" ibaresinden sonra gelmek üzere "veya 104 üncü maddenin (A) fıkrası uyarınca sekiz haftalık izin verilmesi ya da aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca izin kullanılması halinde bu izinlerin bitiminden" ibaresinin eklenmesini arz ve teklif ederiz.
GEREKÇE
Önerge ile, tam zamanlı çalışanlar için ilk altı ay üç saat ikinci altı ay bir buçuk saat öngörülmüş olan süt izninin, aynı usulle yarım zamanlı çalışmada da kullanılması halinde uygulamada ortaya çıkacak mesai sorununun önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
Ayrıca önerge ile, üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hallerinde memur olan eşler için getirilen çalışma usulünün başlangıç tarihlerinde düzenleme yapılmak suretiyle uygulamada karışıklığa yol açılmasının önlenmesi amaçlanmaktadır.
ÖZETLEYECEK OLURSAK
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğine göre, Eylül sonu itibariyle 72 ayını dolduran çocukların okula kaydının zorunlu olarak yapılması gerekmektedir.
Buna göre,
1- Doğum yapan bayan memurlar, doğumdan sonraki 8 haftalık analık izninden sonra isterse çocuk 7 yaşından gün aldığı tarihe değin haftalık çalışma saati olan 40 saat yerine 20 saat çalışabilir. Ayrıca bu izni isterse baba da kullanabilir. Bu dönemde ayrıca süt izni verilmeyecek.
2- Yarım gün çalışmaya başlayan anne veya baba istediği zaman bu hakkından geri dönebilir. Ancak bu durumda aynı çocuk için bir daha yarım gün izin istenemeyecek.
3- Yarım gün çalışmaya başlayan memurun mali ve sosyal hakları yarım gün olarak verilecektir. Yani bir anlamda yarım maaş alacaktır.
4- Fiilen çalışmaya bağlı ödemelerde ise (ek ders, döner sermaye, fazla çalışma vb.) sadece çalıştığı saatlerin mali ödemesini alabilecektir.
5- Yarım gün çalışılan sürelerin derece ve kademeye etkisi de yarım nisbetinde olacaktır.
6- Yarım gün çalışmak isteyen memurların, çalışma saatleri kurumlarınca belirlenecek.
7- Yarım gün çalışma hakkından yararlandırılmayacak personel Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecektir.