'Azez oyunu'

Halep'e iki yönden saldıran terör örgütü PYD, Azez'de öncü kuvveti gibi DAEŞ'ten destek alıyor. Muhaliflere Afrin'den PYD, Azez'in doğusundan DAEŞ saldırıyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Ocak 2016 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Azez oyunu'

ABD ve Rusya'dan hem askeri hem de siyasi destek alan terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD, Türkiye sınırında güvenli bölge olarak tasarlanan alanı ele geçirip Afrin ile Kobani'yi birleştirebilmek için, gözünü muhaliflerin kontrolündeki Azez'e dikti. Halep'in kuzeyinde bulunan Azez'in batısındaki Afrin'de yer alan PYD, son bir haftada özellikle Malikiye köyünde muhaliflere saldırılar düzenledi. Bu arada terör örgütü DAEŞ de önceki gün PYD'nin öncü kuvveti gibi 4 köyde muhaliflerle çatıştı.

CERABLUS HESABI

Afrin'den başlattığı saldırıları Rus uçaklarından, Fırat'ın doğusundan Münbiç'e başlattığı saldırıları ise uluslararası koalisyondan destek alan terör örgütü PYD, muhaliflerin kontrolündeki Azez'e saldırıyor. PYD'nin Azez'in batısından düzenlediği saldırılara destek olur gibi doğudan da bir başka terör örgütü DAEŞ dahil oluyor. Önceki gün tam dört yerde muhaliflerle çatışan DAEŞ Gazal, Yanı Bayan ve Kara Köprü köylerini geri aldı. DAEŞ eğer Halep'in kuzeyinde; Azez'de kontrolü sağlarsa uluslararası koalisyondan destek alan PYD Azez'i DAEŞ'ten alacak ve böylelikle Halep Türkiye bağlantısını keserken sözde kantonları birleştirmek için de Afrin'den Cerablus'a geçebilecek.

İKİNCİ ÇANAKKALE

Bütün bunlar olurken Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Türkmendağı ve Cebel Ekrad bölgelerinde de çatışmalar devam ediyor. Muhalifler, rejimin ve Rus jetlerinin desteğiyle Lazkiye kırsalına düzenlediği yoğun saldırılara karşılık veriyor. Türkmendağı'ndaki mevzilerde dün sabah saatlerinde çatışmalar şiddetlenirken, rejim güçleri, Cebel Ekrad bölgesine yoğun top ve füze atışı yapıyor. Türkmendağı Komutanlarından Albay Ahmet Arnavut, çatışmalarla ilgili, bölgede ikinci Çanakkale'nin yaşandığını söyledi.

Rusya'nın PYD inadı

İsviçre'nin Cenevre kentinde yarın yapılması planlanan Suriye'de geçiş sürecinin ele alınacağı toplantı ertelenirken Rusya'nın zirveye PYD'nin de katılmasını istediği kaydedildi. PYD yetkilisi İdris Nassan, Rusya'nın davetliler listesinde öncülüğünü PYD'ye bağlı YPG'nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri'nden Heysem Menna'nın da bulunduğunu söyledi. PYD Avrupa Temsilcisi Zuhat Kobane ise "Rusya, Suriye'nin kontrolünden çıkmasını istemiyor. Biz Rusya ve ABD dahil birçok görüşme yapıyoruz. Rusya bizim Cenevre görüşmesine katılmamızı istiyor. Rusya Cenevre görüşmesi için PYD ile görüştü" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber