Askeri Yargıtay:Silah reddi dini inanç değil

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 27 Ekim 2006 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askeri Yargıtay, "Dini inancını" mazeret göstererek, silah ve teçhizat almayı reddeden erin suçunu, "Emre itaatsizlikte ısrar" saydı ve 5 ay 25 günlük hapis cezasını onadı.

Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı emrinde askerlik hizmetini yerine getiren er M., 29 Aralık 2003 günü sabah 10.00 sıralarındaki eğitimde bölük komutanı Üsteğmen C.G.'nin verdiği silah ve teçhizatı almadı. Bölük komutanı C.G., sanık eri uyardı. Sanık er, "Dini inancıma ters alamam" dedi. Bunun üzerine Üsteğmen C.G. ere, silah ve teçhizatı almadığı takdirde "Emre itaatsizlikte ısrar" suçunu işleyeceği uyarısını yaptı. Ancak, buna rağmen er, silah ve teçhizatı almayı reddetti. Bu olayın ardından er hakkında dava açıldı. Er, adli müşahade altına alındı. Erin, psikiyatrik açıdan sağlam olduğu belirlendi. Askeri mahkeme bunun üzerine sanık erin, "Emre itaatsizlikte ısrar" suçunu sabit gördü ve 5 ay 25 gün hapis cezası verdi.

MAZERETİ VAR

Avukatı, sanığın "Dini ve felsefi inançları nedeniyle silah alma emrini yerine getirmediği"ni belirterek, bu kararı Askeri Yargıtay'da temyiz etti. Askeri Yargıtay 4. Dairesi, dini inanışları nedeniyle silah ve teçhizatı teslim almamasının mazeret olamayacağını belirtti. Kararda özetle şöyle denildi: "Askeri Ceza Kanunu'nun 45. maddesinde belirtilen, 'Bir şahsın hareketini vicdanına veya dinine göre lazım saymış olması, yapmak ve yapmamakla vukua gelen bir suçun cezayı mucip olmasına engel teşkil etmez' şeklindeki hükmü gereğince, sanığın, dini inanışları nedeniyle silah ve teçhizatı teslim almak istememesinin suçun oluşumuna bir etkisi olmayacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber