Türkiye beyaza büründü

Yurdun büyük bir bölümünde aralıklarla devam eden kar yağışları hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2016 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye beyaza büründü

Yurdun büyük bir bölümünde aralıklarla devam eden kar yağışları hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Özellikle yurdun doğu ve kuzey kesimlerinde etkisini hissettiren kar yağışı yüzlerce köy yolunu ulaşıma kapatırken sağlık ekipleri yaşlı ve hastalara ulaşmakta güçlük çekiyor.

ENGELLİ VE HAMİLE PERSONELLER İDARİ İZİNLİ SAYILDI

Bitlis İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Kerim Sönmez, kentte etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle 315 köye ulaşım sağlanamadığını söyledi.

Bitlis ve ilçelerinde etkili olan kar yağışı hayatı durma noktasına getirdi. Açıklamalarda bulunan Kerim Sönmez, devam eden kar yağışından dolayı Bitlis merkez ve ilçelere bağlı bütün köy yollarının ulaşıma kapandığını belirtti. Sönmez, "Köy yollarını ulaşıma açmak için 10 ekip ve 43 araçla karla mücadele çalışması yürütüyoruz. Acil durumlar için de ekiplerimizi hazır bekletiyoruz. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için köy yollarını en kısa sürede ulaşıma açacağız" dedi.

Bitlis Meteoroloji Müdürü Rasim Saraç ise, il merkezinde kar kalınlığının 170 santimetreye ulaştığını bildirerek, kar yağışının salı günü öğle saatlerine kadar devam edeceğini ifade etti. Gece hava sıcaklığının sıfırın altında 5, gündüz ise 7 derece olduğunu dile getiren Saraç, yağışın durmasıyla kentte hava sıcaklığında da hissedilir derecede artış yaşanacağını kaydetti. Saraç, bu artışın mevsim normallerinin altında olacağının tahmin edildiğini belirterek, "Bu ayın sonuna kadar soğuk hava nedeniyle don ve buzlanmalar yaşanacak. Ayrıca kar kalınlığının yüksek olmasından dolayı vatandaşlarımız çığ tehlikelerine karşı dikkatli olması gerekiyor" diye konuştu.

Bitlis Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada da, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle engelli ve hamilelerin bugün idari izinli olduğu duyuruldu.

ARDAHAN KARA GÖMÜLDÜ

Ardahan'da etkisini artıran kar yağışı nedeniyle trafiğe çıkan araçlar yollarda mahsur kaldı. Bazı sürücüler ise buz tutan yollarda ilerlemekte güçlük çekti.

Ardahan'da gün boyu devam eden kar yağışı tüm kenti beyaza bürüdü. Yoğun kar yağışı nedeniyle köy yollarının karla kaplı olması nedeniyle araçlar, ilerlemekte güçlük çekti. Edegül köyüne gitmekte olan bir araç yoğun kar yağışı ve buzlanma nedeniyle yoldan çıktı. Yoldan çıkan aracın içerisinde mahsur kalan vatandaşların imdadına ise İl Özel İdaresi ekipleri yetişti. İl Özel İdaresi ekiplerinin yardımcı olduğu sürücünün aracı çekilerek yola çıkarıldı.

İl Özel İdaresi köy yollarının açık kalması için ise gün boyu çalışmalarını titizlikle yürütülüyor.

KAR YAĞIŞI ESNAFI VURDU

Tarkan Kara isimli vatandaş, Batıda kar yağınca ulaşım aksamasın diye tüm imkanlar seferber edilirken bizde kar yağınca hiçbir şey yapılmıyor diyerek,

''İstanbul'da kar yağdı mı hemen ağlıyorlar, yok trafik aksadı, yok hayat durdu diye. Bizim anamız taş mı biz dokuzuncu ayda başlayıp beşinci aya kadar karın altında kalıyoruz. Bizim sesimizi duyuran yok, batıda kar yağınca ulaşım aksamasın diye tüm imkanlar seferber edilirken bizde kar yağınca hiçbir şey yapılmıyor. Köy yolları kapalı, ulaşım sıkıntılı, benzin pahalı, mazot pahalı, esnaf iş yapamaz duruma geldi. Bizim bu halimiz ne olacak Ardahan'ı hiç kimse dile getirmiyor ki.'' Diyerek tepki gösterdi.

HAKKARİ'DE 112 KÖY İLE 373 MEZRA YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Hakkari'de etkili olan kar yağışı nedeniyle onlarca köy ve mezra yolu ulaşıma kapandı.

Hakkari Valiliği, akşam saatlerinde başlayan ve halen etkisini sürdüren kar yağışı sonucu 112 köy ile 373 mezra yolunun ulaşıma kapandığını açıkladı. Ulaşımın güçlükle sağlandığı yerleşim yerlerinde karla mücadele çalışmaları ise aralıksız olarak devam ediyor.

Hakkari merkezde ise birçok mahalle yolu ulaşıma kapandı. Belediye karla mücadele ekibi yolları yeniden açmak için çalışmalarını sürdürüyor. Çarşı merkezinde ise belediye ekipleri kaldırımları küreklerin yardımı ile temizledi.

Araçların adeta kardan kaybolduğu ilde, vatandaşlar araçlarını kar altında çıkartmanın telaşına düştü.

Zincirsiz olarak yola çıkan bazı sürücüler ise, zincir bağlayarak yollarına devam ettiler. Hakkari il genelinde kar yağışı belirli aralıklarla etkisini sürdürüyor.

ELAZIĞ'DA KAR NEDENİYLE 503 KÖY YOLU KAPANDI

Elazığ'dün başlayan kar yağışı nedeniyle kent merkezi beyaza bürünürken, merkez ve ilçelere bağlı 503 köy yolu da ulaşıma kapandı.

Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ'da da kar yağışı nedeniyle kent tamamen beyaza büründü. Kar yağışının etkisini devam ettirmesi nedeniyle kent merkezinde de ulaşım güçlükle sağlanırken, Elazığ Belediyesi Fen İşleri ekipleri aralıksız olarak temizleme ve tuzlama çalışması başlattı. Kar yağışına sevinen gençler ise meydanlarda arkadaşları ile bol bol kartopu oynayarak eğlenme fırsatı buldu.

503 KÖYE ULAŞIM SAĞLANAMIYOR

Kar yağışı nedeniyle il merkezi ve ilçelere bağlı bulunan 552 köyden, 503'ünün yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi'nden alınan bilgiye göre, merkeze bağlı 136 köyün 131'inde, ilçelerden Ağın'da 16, Alacakaya'da 10, Arıcak'ta 11, Baskil'de 60, Maden'de 36, Karakoçan'da 87, Keban'da 30, Kovancılar'da 36, Palu'da 36 ve Sivrice'de ise 50 köy olmak üzere toplam 503 köye ulaşım sağlanamıyor. Özel idareye bağlı ekipler, köy yollarında ulaşımın sağlanması için 24 saat aralıksız çalışma başlattı.

KARS'TA TİPİ HAYATI FELÇ ETTİ, 229 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Kars'ta önceki gün başlayan ve gece sabaha kadar devam eden tipi hayatı felç etti. Kent genelinde 229 köy yolu ulaşıma kapanırken, Karayolları ile Özel İdare'ye ait karla mücadele ekipleri, ulaşıma kapalı yolları açık için seferber oldu. Yol açma çalışmalarını tipi olumsuz etkiliyor.

Kars'ta etkili olan kar yağışı ve tipi hayatı olumsuz etkilemeye devem ediyor. Önceki gün başlayan ve sabaha kadar devem eden tipi kent genelinde 229 köyün merkezle bağlantısını kesti. Ulaşıma kapan köy yollarının yeniden açılması için İl Özel İdaresi'ne bağlı karla mücadele yoğu çaba sarf ediyor. Köy yollarında yapılan çalışmalar zaman zaman etkili olan tipiden dolayı sağlıklı yürütülemiyor.

Öte yandan sabah erken saatlerde evlerinden çıkarak işlerine giden vatandaşlar tipiden nasibi aldı. İşyerlerini açan vatandaşlar ise küreklerle iş yerlerinin önünü temizledi. Kentte kar yağışı ve tipinin aralıklarla devam edeceği bildirildi.

Kars-Erzurum, Kars-Digor-Iğdır ve Kars-Ardahan-Göle karayolunda tipiden dolayı çok sayıda aracın yolda kaldığı öğrenilirken, trafik ekipleri bu bölgelere zincirsiz araçların geçişine izin vermiyor.

RİZE SİBİRYA SOĞUKLARINA TESLİM OLDU

Rize'de sabah saatlerinde etkili olan tipi hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Dışarı çıkmak zorunda olan vatandaşlar zor anlar yaşarken, esnafta sabah erken saatlerde başlayarak dükkan önlerini küreme çalışmalarına devam ediyor.

Rize'de geçtiğimiz günden bu yana etkili olan kar yağışı günün ilk saatlerinden itibaren yerini kar fırtınasına bıraktı. Şehir merkezinde kar kalınlığı yarım metrenin üzerine çıktı. Yüksek kesimlerde ise kar kalınlığı 2 metreyi aştı. Köy ve mahalle yolları araç ulaşımına kapandı. Şehir içerisindeki ki ana caddelerde de ulaşımda ciddi aksamalar yaşandı. Günün ilk saatlerinde toplu taşıma araçları hizmet veremediği için çalışanlar işlerine yürüyerek gitmek zorunda kaldı. Hastalar da hastanelere yaya olarak ulaştılar. Vatandaşlar son yılların er sert kışının yaşandığını söylediler. Soğuk hava yağışların hafta içi de etkili olacağı bildirildi.

YOZGAT'TA TERMOMETRELER EKSİ 20 DERECEYİ GÖRDÜ

Yozgat eksi 20 dereceyi gördü.

Bütün yurtta etkili olan soğuk hava Yozgat'ta da etkisini sürdürüyor. Yozgat'ta gece termometreler eksi 20 dereceyi gösterirken, çatı saçaklarında 2 metreyi geçen buz sarkıtları oluştur. Araçların camları da buz tutarken sabah işe gitmek isteyen vatandaşlar araçların camlarındaki buzu kazıdı. Havaların çok soğuk olduğunu belirten vatandaşlar, "Hava acayip derecede soğuk Yozgat'ta böyle bir soğuk bayağıdır yoktu. Dikkat etmek lazım belediye veya ev sahipleri buna bir çözüm üretmeleri gerekir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber