AB'den Türkiye'nin 'enerji merkezi' hedefine destek

AB Enerji ve İklim Komiseri Canete, "Doğu Akdeniz gazının Türkiye'den geçmesiyle oyun değişecek. Türkiye, enerji merkezi oluşturulabilecek çok iyi bir nokta" dedi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 31 Ocak 2016 08:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AB'den Türkiye'nin 'enerji merkezi' hedefine destek

Avrupa Birliği Enerji ve İklim Komiseri Miguel Arias Canete, yakın zamanda enerji sektöründe büyük değişimlerin yaşanacağını belirterek, "Doğu Akdeniz gazının da Türkiye üzerinden geçmesiyle oyun tamamen değişecek. Türkiye, bu bölgede enerji merkezi oluşturulabilecek çok iyi bir nokta. Hem LNG alımı hem de boru hattı gazı için çok elverişli bir pozisyonda" dedi. Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Enerji Diyaloğu toplantısına katılan Canete, toplantının her iki taraf için de çok önemli olduğuna dikkati çekerek, AB'nin bu tür yüksek düzeyli diyalogları sadece Norweç, Cezayir, Amerika ve son olarak da Türkiye ile başlattığını vurguladı.

Ortak çalışmalarımız var

"Gaz tedarik güvenliği, iyi altyapı, piyasa rekabeti ve verimli bir enerji merkezi açısından Türkiye harika bir nokta" diyen Canete, şöyle devam etti: "Türkiye ile ortak konularımız oldukça fazla. Güney Gaz Koridoru'nun geliştirilip tamamlanmasından, doğalgazda altyapı çalışmaları ve enerji verimlililiğine kadar bir dizi ortak çalışmamız olacak. Ayrıca, AB ile Türkiye'nin Enerji Faslı'nın açılması için de çalışmalarımız sürecek."

İşbirliğine hazırız

CANETE, "Komisyon olarak politik problemler çözüldüğünde, Türkiye'nin Enerji Faslı'nın açılması için gerekli süreçleri sağlayacağız. Türkiye'de henüz yeni gelişen nükleer endüstrisinde de deneyimlerimizle işbirliğine hazırız" ifadelerini kullandı.

iran'ın payı da artacak

Yaptırımların kaldırılmasıyla İran'da ekonomik gelişimin önünün açıldığını aktaran Canete, ülkenin dünyadaki en büyük enerji kaynağı tedarikçilerinden olacağının anımsattı. Canete, "Önümüzdeki dönemde İran'ın Güney Gaz Koridoru'na bağlanmasını öngörüyoruz" ifadelerini de kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber