Vergide istisna ve indirimlerin faturası 8.8 milyar YTL

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 31 Ekim 2006 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başta Kurumlar ve Gelir Vergisi Yasası olmak üzere çeşitli vergi yasalarıyla, bazı mükellef ve işlemler için uygulanan, indirim, istisna ve muafiyetler yüzünden alınamayacak olan vergi miktarı 2007 yılı için 8.9 milyar YTL olarak belirlendi.

Maliye Bakanlığının, 2007 yılı bütçe hazırlıkları kapsamında yaptığı tahminlere göre Kurumlar Vergisi Yasasında yer alan indirim, istisna ve muafiyet hükümleri gereğince gelecek yıl toplam 5 milyar 319 milyon YTL'lik vergi gelirinden vazgeçilecek. Devletin "vergi harcaması" olarak da nitelendirilen indirim, istisna ve muafiyetler nedeniyle tahsil edilmeyecek olan geri vergisi miktarının ise 2 milyar 799 milyon YTL düzeyinde gerçekleşeceği tahmin edildi. KDV yasasında yer alan indirim. İstisna ve muafiyetler nedeniyle tahsil edilemeyecek olan vergi miktarı 482.4 milyon, özel tüketim vergisi miktarı ise 254 milyon YTL olarak hesaplandı.

Gelecek yıl 11 milyar 924 milyon YTL'lik kurumlar vergisi tahsilatı yapılması öngörülüyor. Buna göre devlet topladığı kurumlar vergisinin yarısından fazlasından indirim istisna ve muafiyetler yoluyla vazgeçecek. Gelir vergisinden vazgeçilen tutar ise tahsil edilmesi beklenen 33.4 milyar YTL'lik verginin yaklaşık yüzde 8'i kadar bir büyüklük oluşturuyor. Aynı şekilde muafiyet, istisna ve indirimler yüzünden vazgeçilen KDV tahsil edilmesi beklenen toplam KDV'nin yüzde 2.4'ü, ÖTV ise yüzde 0.6'sı kadar bir büyüklük ifade ediyor. Gelecek yıl 20.2 milyar YTL'lik KDV ve 41 milyon YTL'lik ÖTV tahsilatı öngörülüyor.

Buna göre gelecek yıl Devlet indirim, istisna ve muafiyetler yüzünden toplam 8 milyar 854 milyon YTL'lik vergi gelirini tahsil etmeyecek. Bu tutarın bu yıl ise 8 milyar 592 milyon YTL olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Maliye Bakanlığı söz konusu hesaplamayı "vazgeçilen gelir" yöntemiyle hesapladı.

İSTİSNA VE MUAFİYETLER

Yapılan belirlemelere göre Kurumlar Vergisi Yasası'nın üç maddesindeki toplam 24 fırka çeşitli kurum ve kuruluşlara kurumlar vergisi muafiyeti sağlıyor. Gelir Vergisi yasasında ise toplam 22 değişik maddede 29 ayrı istisna. Muafiyet ve indirim olanağı tanınıyor. Katma Değer Vergisi Yasasının sekiz maddesinde toplam 13, Özel Tüketim Vergisi Yasasının ise iki maddesinde toplam 9 ayrı indirim, istisna ve muafiyet sağlanıyor.

Söz konusu dört temel vergi yasasından ayrı olarak, yatırımların ve istihdamın teşvikiyle ilgili yasalarla, Serbest Bölgeler ve Teknoloji Bölgeleri Geliştirme Yasası kapsamında bazı kazançlar vergiden istisna tutuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber