'Rusya, üç ülkenin toprak bütünlüğünü tehdit ediyor'

Türkiye ve Ukrayna olarak ortak risklerle karşı karşıyayız. Bu ilişkilerimiz de artarak devam edecek. Geçen ay sayın Cumhurbaşkanı Poroşenko ile görüşmüştük şimdi ise ben Kiev'deyim. İlk fırsatta sizleri de Türkiye'ye bekliyoruz.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Şubat 2016 13:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Rusya, üç ülkenin toprak bütünlüğünü tehdit ediyor'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ukrayna Başbakanı Arseny Yatsenyuk ile ortak basın toplantısında konuşuyor.

İşte Başbakan'ın konuşmasından satır başları;

Ukrayna bizim için sadece komşu bir ülke değil, stratejik bir ortak. Ukrayna, Avrasya'nın omurgasi için önemlidir. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü Türkiye için önem taşımaktadır.

"KIRIM, UKRAYNA TOPRAKLARININ BİR PARÇASIDIR"

Türkiye, ukrayna'nın toprak bütünlüğünü tanımakta, Kırım ilhakını reddetmektedir. 1944'te zalimce gönderilen Kırım Tatarlarının haklarını savunmaktan memnuniyet duyuyoruz. Kırım, Kırım tatarlarının asli yurdudur. Bugün Rusya'nın gerek Kırım'a gerek Ukrayna'ya yaptığı, gerekse Suriye'de ortaya koyduğu saldırgan tutuma karşı da ortak bir tavrı benimsiyoruz.

"MAALESEF SURİYE'DE SİVİL HALKA KARŞI OPERASYONLAR DEVAM EDİYOR"

Maalesef Suriye'de sivil halka sürdürülen operasyonlar devam ediyor. Hem Rusya hem terör örgütleri saldırı düzenliyor. Biz bu görüşmeleri yaparken bile Hazar'dan atıldığı tahmin edilen balistik füze ile Azez'de hastaneyi hedef aldı ve çok sayıda çocuk öldü.

"UKRAYNA VE SURİYE HALKLARININ YANINDA OLACAĞIZ"

Alanda kazanım için uluslararası hukuk çiğneniyor. Biz Ukrayna ve Suriye halklarının yanında olmaya devam edeceğiz. Bu yüzden çok geniş bir heyet ile buraya geldik. Çok da güzel görüşmeler gerçekleştirdik. Serbest ticaret anlaşmasının biran evel devreye girmesi bizim için büyük önem taşıyor. Aldığımız kararla nihayete erdirmek için ekiplerimiz çalışacak.

"UKRAYNA İLE ORTAK RİSKLERLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Türkiye ve Ukrayna olarak ortak risklerle karşı karşıyayız. Bu ilişkilerimiz de artarak devam edecek. Geçen ay sayın Cumhurbaşkanı Poroşenko ile görüşmüştük şimdi ise ben Kiev'deyim. İlk fırsatta sizleri de Türkiye'ye bekliyoruz.

"EN YAKIN ZAMANDA SİZİ TÜRKİYE'DE GÖRMEK İSTİYORUZ"

İnşallah en yakın zamanda Başbakan Arseny Yatsenyuk'u da Türkiye'de görmek istiyoruz.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NDAN RUSYA'YA SERT TEPKİ

Rusya'nın niyeti ortadadır. Münih'te yapılan anlaşmaya rağmen bu açıklamayla anlaşılıyor ki ateşkes yerine daha çok sivil katlederek Esed rejimini yaşatmak olduğunu anlıyoruz. Rusya'nın açıklamasına karşı uluslararası toplumun vereceği tepkiyi takip edeceğiz. Münih'e rağmen 'Halep'i vururuz' demek yanlıştır. Biz Türkiye olarak Halep'teki kardeşlerimizin yanındayız. Rusya bu anlaşma ile Münih anlaşmasının içini boşaltmıştır.

"RUSYA, ÜÇ ÜLKENİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ TEHDİT EDİYOR"

Rusya son zamanlarda maalesef saldırgan bir politika izliyor. Gürcistan'da Abhazya'da başlayan süreç bu bağlamda Kırım'ın ilhakıyla yayılmacı bir şekilde devam ediyor. Bugün aslında üç ülke toprak bütünlüğü konusunda Rusya'nın tehdidi altındadır, Gürcistan, Ukrayna ve Suriye. Ermenistan'a verdiği destek dolayısıyla Azerbaycan'ın da toprak bütünlüğü de fiilen Rusya'nın tehdidi altında. Ukrayna'da ve Suriye'de milyonlarca kişinin evlerinden edilmesinin yüzbinlerce kişinin ölmesinin büyük sorumluluğu Rusya'ya aittir. Suriye'de 300 bini aşkın insan ölmüş, 5 milyonu aşkın insan mülteci olmuştur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber