Merkez personeli de maaş zammı istiyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Kasım 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın, memur maaşlarına yapılan zammın enflasyonla mücadelede risk yarattığını açıklaması, gözleri Merkez Bankası personelinin maaşlarına çevirdi.

ZAMLAR HEP DÜŞÜK

Merkez Bankası personelinin de maaş zamlarından rahatsız olduğu ortaya çıktı. Merkez personeli, ücretlerinin piyasa şartlarına göre düşük kaldığını savunuyor. 'Düşük zam politikası' nedeniyle, her yıl bankadan yüzlerce kişi ayrılıyor.

5 YILDA 1900 KİŞİ

Paranın yönetimini gerçekleştiren Merkez Bankası'nda, 2005 yılı sonu itibarıyla toplam 4 bin 642 kişi çalışıyor. Banka, son beş yılda sürekli kan kaybediyor. Bankadan, 2001 yılında 205, 2002 yılında 192, 2003 yılında 653, 2004 yılında 484 ve 2005 yılında 369 kişi emeklilik, istifa ve nakil gerekçeleriyle ayrıldı. Son beş yılda kurumdan ayrılanların sayısı, bin 903'e ulaştı.

Kamu görevlilerinin gözde kurumu olarak bilinen Merkez Bankası'nda, kan kaybının en büyük nedeni olarak uygulanan ücret politikası gösteriliyor. Kurumdaki 'bir ay tek, bir ay çift maaş' uygulamasına, 2001 yılından itibaren son verilirken, IMF politikaları ile uyumlu olması için zamlar da hedeflenen enflasyona endekslendi. Halen bankadaki maaşlar, bin 250 YTL ile 5 bin YTL arasında değişiyor.

Enflasyon farkı aldılar

Personel maaşlarına yapılacak zam oranını, Banka Meclis'i kararlaştırıyor. Banka Meclis'i, her yıl aralık ayında, bir sonraki yıl maaşlara uygulanacak zammı belirliyor. Meclis, 2006 yılı içinde banka personeline yüzde 5 oranında zam yapılmasını kararlaştırdı. Hükümetin, 2006 yılının ilk altı aylık döneminde memurlara enflasyon farkı uygulanmasına ilişkin kararından, banka personeli de yararlandı.

5 YILDA GERİLEDİ

Memurlara verilen enflasyon farkı kadar ek ödeme yapıldı. Banka uzmanları, kendi maaşlarındaki artışları, gerçekleşen yıllık enflasyon ile karşılaştırdı. Buna göre, banka personelinin maaşında son beş yılda reel gerileme olduğu belirlendi. Banka personeli, zamlarla ilgili şikayetini banka yönetimine iletti ancak, enflasyonla mücadelede kötü örnek olmamak için şikayetlere olumlu yanıt verilmiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber