MEB, nöbet ücretini Maliyeye sordu
Nöbete; 2016 Yılında Haftada 2 Saat ve 2017 Yılında İse Haftada 3 Saat Ek Ders Ücreti Ödenecek
2016 - 2017 toplu sözleşme mutabakatında şu hüküm yer almaktadır:
"Örgün eğitim kurumlarında ek ders ücreti
MADDE 22- (1) Örgün eğitim kurumlarında (mesleki eğitim merkezleri dahil)
ders yılı süresi içinde eğitim ve öğretimin fiilen yapıldığı normal çalışma
günleri için ilgili mevzuatına göre kendilerine nöbet görevi verilen ve bu
görevi de fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere, 2016
yılında haftada 2 saati ve 2017 yılında ise haftada 3 saati geçmemek üzere ek
ders ücreti ödenir."
MEB; bu maddeye istinaden kendisine yöneltilen iki soruya 17/02/2016 tarih ve 1800867 sayılı yazısı ile cevap vermiştir.
1- "Müdür Başyardımcılarına Nöbet Görevi Verilerek Ek Ders Ücreti Ödenir Mi?" Sorusuna;
Toplu sözleşme mutabakatında yer alan "...ilgili mevzuatına göre kendilerine nöbet görevi verilen ve bu görevi de fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere..." hükümlerinde sadece müdür yardımcıları ile öğretmenlere ek ders ücreti ödenmesi hükmü bulunduğundan müdür başyardımcılarına nöbet görevi verilememektedir." cevabını vermiştir.
Bu cevaptan yola çıkarak aynı madde metninde yer almadığından Okul Müdürlerinin de nöbet ücreti alamayacağı ortaya çıkmaktadır.
Fakat MEB Müsteşar Yardımcısı ve İnsan Kaynakları Genel Müdürü, 2 Kasım 2015'te Eskişehir'i ziyaret etmiş ve bazı açıklamalarda bulunmuşlardır.
Bu açıklamalardan birisi de, "müdürler de nöbet ücreti alacak" şeklindedir.
Maaş karşılığı ders saati düzenlemesi ne oldu?Verilen sözler yerine getirilmeli, okul müdürlerine ve müdür başyardımcılarına nöbet görevi verilmesi ve karşılığında ek ders ücreti ödenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerekli mevzuat düzenlemesi yapılmalıdır.
2- "Genel İdari İzinli Olunan Günlerde De Nöbet Ücreti Ödenir Mi?" Sorusuna;
"Kar tatili, idari izin ve benzeri sebeplerle eğitim kurumlarının tatil edildiği günlerde fiilen yerine getirilmeyen nöbet görevlerinin yapılmış sayılıp sayılmayacağı hususunda Maliye Bakanlığından görüş istenmiş olup cevap alındığında ayrıca açıklama yapılacaktır." cevabını vermiştir.
MEB, bu yazısında; "fiilen yerine getirilmeyen nöbet görevlerinin" ifadesini kullanarak kanaatimizce ücret ödenmesi taraftarı değildir. Çünkü Maliye Bakanlığına sorduğu soruda; "fiilen yerine getirilmeyen nöbet görevi" demektedir. halbuki Toplu Sözleşme Mutabakatı "İKİNCİ BÖLÜM-EĞİTİM, ÖĞRETİM VE BİLİM HİZMET KOLUNA İLİŞKİN TOPLU SÖZLEŞME" bölümü "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 2. maddesinde "Madde 2- (1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar." şeklinde yer alan düzenleme ile genel idari izinli olunulan günlerde de nöbet ücreti ödenmesi gerekmektedir.
Örneğin; hazırlık ve planlama görevi de fiilen yerine getirilmeyen bir görevdir ve karşılığında ek ders ücreti ödenir. Kar tatili, idari izin ve benzeri sebeplerle eğitim kurumlarının tatil edildiği günlerde de fiilen yerine getirilmeyen hazırlık ve planlama görevi ek ders ücreti ödenmektedir. Dolayısıyla nöbet ücreti de ek ders ücreti olduğundan fiilen yerine getirilmese de kar tatili, idari izin ve benzeri sebeplerle eğitim kurumlarının tatil edildiği günlere denk gelen nöbet ücretleri de ödenmelidir.
Ahmet KANDEMİR