2023 tekno tüneli!

İstanbul Teknopark'taki 2023 konseptli inovasyon tüneli küçük yaşta teknolojiye karşı ilgi uyandırmak için çocukları ağırlamaya başladı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Şubat 2016 08:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2023 tekno tüneli!

Duygu Erdoğan

Almanya'daki ünlü Ar - Ge (araştırma ve geliştirme) laboratuarı Dai - Labor'un Direktörü Prof. Dr. Şahin Albayrak, İstanbul Teknopark'taki Ar - Ge merkezi 'SLabs' içindeki inovasyon tünelinde çocukları ağırlamaya başladı.

Samsung Türkiye ve Semper - Tech işbirliğiyle açılan teknoparktaki inovasyon tüneli Samsung ve Turkcell iş ortaklığıyla hayata geçirildi.

'Face the future life 2023' konseptli tünelde küçük yaştan başlayarak çocuklara teknolojinin eğlenceli yanını gösterip heveslendirmek istediklerini belirten Albayrak, "Mesela bu SLabs'ta her şey akıllı cihazlarınızla kontrol edilebiliyor. Bu bile çok farklı geliyor çocuklara ve öğrenmek istiyorlar" dedi.

Yakın gelecek olarak 2023 yılının seçilmesinin Türkiye'nin hedefleriyle orantılı olması nedeniyle seçildiğini anlatan Semper-Tech Genel Koordinatörü Cem Doğan, bu döneme kadar gelişebileceğini düşündükleri teknolojik gelişmeleri sunduklarını ifade etti.

Albayrak, her ay Slabs'ta ve tünelde çeşitli öğrenci gruplarını ağırlamaya karar verdiklerini anlatarak, oluşturdukları deneme ortamıyla kafalarda soru işaretleri oluşturarak, inovasyona ilgiyi en üst düzeyde tutmak istediklerini söyledi.

Temizlikçi robot...

İlk defa çocukların gezdirilmeye başlandığı SLabs'ta ve içinde yer alan inovasyon tünelinde her şey kişinin 'konforuna' göre ayarlanabiliyor. Isı, ışık, nem, oksijen, Duman hatta çevre bilgileri gün içinde kişinin ihtiyaçlarına göre cevap veriyor. Aynı zamanda alandaki akıllı yapı, bitkiler için de benzer özellikte hareket ediyor.

Berlin Teknik Üniversitesi'nde işletme uygulamaları ve telekom alanlarında kürsü sahibi olan Albayrak, üniversiteyle birlikte de çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Berlin Üniversitesi'nde Türk ve Alman öğrencilerin ortak olarak hayata geçirdiği 'Albert' isimli robot da SLabs'ta yer alıyor. Akıllı bir süpürge olarak tasarlanan robot daha sonra yazılımlarla geliştirilerek, haftasonu kimse olmadığında gördüğü insanların fotoğrafını çekiyor ve ilgililere gönderiyor. Ayrıca öğretilen soruları da kişilere yöneltebiliyor.

Hem akıllı, hem çevreci

Albayrak'ın verdiği bilgilere göre çevre dostu olarak hayata geçirilen alan, tükettiği bütün enerjiyi ayarlayabiliyor. Kimse olmadığında ise enerji sadece buzdolapları ve kapılara veriliyor. Su baskını risklerinin bulunduğu alanlarda bulunan sensörler ise riskleri ve alınacak önlemleri ilgililere bildiriyor. Tünelde ise eğitimden spora kadar geliştirilen ve gelecek öngörülerinin yer aldığı ekran ve aletlerle inovatif bir sergi alanı oluşturuluyor.

Cem Doğan, "Eğitimde öğrenci öğretmen ilişkisini, tüm gereçleri, süreçleri ekranlar ve bağlantılar üzerinden sağlayabiliyorsunuz. Bisikletle entegre edilen ekranlarla dünya şehirlerini dolaşıp, sağlıklı çalışmalar yapabiliyorsunuz. Gelecek yıllarda enerji, ulaşım teknolojisi nasıl olacak, hepsi üzerine düşünüp burada geliştiriyoruz" dedi. Şahin Albayrak, ise araştırma ve geliştirme faaliyetlerini ileriye taşımak istediklerini belirterek, "Yeni bir nesil gelişirken bu gelen nesillerin teknolojiyle daha çok bağlarının olmasını istiyoruz. Bu gelişim, eğitim, sağlık, ülke gibi pek çok şeyin de gelişimini sağlayacak" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber