Balyoz sanığı Tuğgeneral Akkoç'a 671 bin lira tazminat

BALYOZ Davası'nda 2 yıl 6 ay 26 gün tutuklu kaldıktan sonra beraat eden emekli Tuğgeneral Hakan Akkoç'a 671 bin 120 lira maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar veren mahkeme, gerekçeli kararını açıkladı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 03 Mart 2016 20:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Balyoz sanığı Tuğgeneral Akkoç'a 671 bin lira tazminat

1 MİLYON 200 LİRALIK TAZMİNAT TALEBİ

Balyoz Davası'nda hakkında verilen mahkumiyet hükmünün Yargıtay tarafından bozulması sonucu tahliye edilip yeniden yargılama sürecinde beraat eden emekli Tuğgeneral Hakan Akkoç, 300 bin lirası maddi, 900 bin lirası da manevi olmak üzere toplam 1 milyon 200 liralık tazminat talepli dilekçesini mahkemeye sundu.

Tutuklandığı tarihte NATO Karargahı Lojistik Kaynaklar Direktörü olarak Tuğgeneral rütbesinde görev yaptığını belirten Akkoç, haksız olarak gözaltında ve tutuklulukta kaldığını ifade etti.

"EN ÖNEMLİ HAK YAŞAM HAKKI, SONRA GELEN DE ÖZGÜRLÜK HAKKI"

Tazminat davasına bakan Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi, emekli generale 671 bin 120 lira maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Mahkeme, 4 sayfalık gerekçeli kararında, "İnsan için en önemli hak yaşam hakkı, ondan hemen sonra gelen de özgürlük hakkıdır. Yakalama, gözaltı, tutuklama gibi koruma tedbirleri yanlış ve usulsüz uygulandığı zaman, insan haklarının önemli ölçüde ihlaline neden olmaktadır. Dolayısıyla, uygulanan koruma tedbirinin yanlış olduğunun sonradan anlaşılması durumunda, kişiyi kısmen de olsa rahatlatacak, uğradığı haksızlığın giderilmesini sağlayacak, aynı zamanda zenginleşmeye de neden olmayacak bir miktara hükmedilmesi gerekmektedir" dedi.

"ELEM VE ISTIRABIN FAZLA OLDUĞU..."

Manevi tazminatın tespitinde objektif bir kriter olmadığını belirten mahkemenin gerekçeli kararında, "Davacının tutukluluk nedeniyle maruz kaldığı mağduriyetin ağır olduğu, kendisinin ve ailesinin duyduğu elem ve ıstırabın sosyal çevresinde itibarının sarsılması nedeniyle herhangi bir kişiye göre daha fazla olduğu, bu nedenle hükmedilecek manevi tazminatın olabildiğince yüksek tutulması gerektiği şeklinde hüküm kurulmuştur" denildi.

671 BİN 120 LİRA TAZMİNAT

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, maddi ve manevi tazminat talebini kısmen kabul etti. Mahkeme, davacı Hakan Akkoç'un sosyal ve ekonomik durumu, tutuklu kaldığı sürede duyduğu üzüntü ve elemi dikkate alarak, Hazine'den 171 bin 120 lirası maddi, 500 bini manevi olmak üzere toplam 671 bin 120 liranın alınarak, davacı Akkoç'a verilmesine hükmetti.

Arzu KAYA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber