Vakıflar Yasası kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Kasım 2006 22:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulunda, Vakıflar Yasası kabul edildi.

Genel Kurulda görüşülmesine geçen hafta başlanan, 82 asıl, 9 geçici maddesi bulunan Vakıflar Yasası, temel yasa olarak görüşüldü.

Kabul edilen yasaya göre, cemaat vakfı tanımına, "Türkiye'deki gayrimüslim cemaatlere ait vakıfların yöneticilerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olacağı" şartı eklenirken, esnaf vakfı ise "Vakıflar Kanununun yürürlük tarihinden önce esnaf tarafından kurulmuş vakıflar" olarak tanımlandı.

Yeni vakıflar, vakıf senetlerinde yazılı amaçlarını gerçekleştirmek üzere, Vakıflar Genel Müdürlüğüne beyanda bulunmak şartıyla şube ve temsilcilik açabilecek. Yabancılar, aynı zamanda Türkiye'de kurulan vakıfların yönetim organlarında da görev alabilecek.

Mülhak vakıflar, Anayasaya aykırılık teşkil etmeyen vakfiye şartlarına göre Vakıflar Meclisi tarafından atanacak yöneticiler eliyle yönetilecek ve temsil edilecek.

Yasayla yabancıların Türkiye'de hukuki ve fiili mütekabiliyet esasına göre yeni vakıf kurabilmelerine olanak sağlanıyor. Cemaat vakıflarının yöneticileri, mensuplarınca kendi aralarından seçilecek.

Yeni vakıfların kuruluşunda, gayesini gerçekleştirecek asgari mal varlığı miktarı, mahkemece belirlenecek.

Kurucularının çoğunluğu yabancı olan vakıfların mal edinmesi, Tapu Kanunundaki sınırlamalara göre yapılacak.

10 yıl süreyle yöneticisi atanmayan veya yönetim organı oluşturulamayan mülhak vakıflar, mahkeme kararıyla Vakıflar Genel Müdürlüğünce yönetilip temsil edilecek.

Mazbut vakıflar arasına alınan vakıflara, bir daha yönetici seçimi ve ataması yapılamayacak.

Yasaya göre, yabancılar Türkiye'de vakıf kurabilecek. Vakıflar mal edinebilecek, malları üzerinde tasarrufta bulunabilecek.

Yasaya göre, vakıfların hayrat taşınmazları haczedilemeyecek, rehnedilemeyecek.

Buna göre vakıflarda; hırsızlık, nitelikli hırsızlık, rüşvet, sahtecilik, dolanlı iflas, ihaleye fesat karıştırma, yağma, nitelikli yağma, zimmet, dolandırıcılık, nitelikli dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, kaçakçılık suçlarıyla devletin güvenliğine karşı işlenen suçların birinden mahkum olanlar, yönetici olamayacak.

Vakıf yöneticisi seçildikten sonra bu suçlardan mahkum olanların yöneticiliği sona erecek.

Vakıf yöneticilerinin sorumluluklarını ayrıntılı olarak düzenleyen yasaya göre, vakıf yöneticilerinin görevden alınma ve uzaklaştırılmaları, idari karar yerine mahkeme kararıyla yapılabilecek.

Vakıflar, vakıf senedinde yer almak kaydıyla, amaç ve faaliyetleri doğrultusunda, uluslararası faaliyet ve işbirliğinde bulunabilecek, yurtdışında şube ve temsilcilik açabilecek, üst kuruluş kurabilecek ve yurtdışında kurulan kuruluşlara üye olabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber