Gazi Üniversitesi'ndeki saldırıların faili kim?

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 11 Kasım 2006 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazi Üniversitesi'nde (GÜ) son bir yıldır öğrenciler arasında tırmanan gerilim, geçen hafta iki saldırı olayı ve saldırılardan birinin failinin bir polisi vurmasıyla devam etti. Rektör Kadri Yamaç, konuyla ilgili kapsamlı bir açıklama yapmaya hazırlanıyor. Saldırının sorumlusu olarak gösterilen ülkücüler ve Nizam-ı Âlemciler kendilerinin suçlanmasına karşı çıkıyor.

GÜ Rektörü Yamaç, şiddet olaylarıyla ilgili 14 Kasım Salı günü geniş kapsamlı bir basın açıklaması yapacak. Yamaç, daha önce "Okulları basmak, öğrencileri dövmek milliyetçilik değil. Bir çocuğu bir karanlık köşede sıkıştırarak dövmenin ülkeyi sevmekle ilgisi yok. Bunlar, üniversitede bira içiliyor diye saldırıyor, öğretim üyeleri ve öğrencileri saçı uzun diye dövüyor. Bu etkinliklerin içinde bulunan dernek veya partiler varsa bu ülkeye zarar vermesinler, ellerini ayaklarını üniversitelerden çeksinler" demişti.

'Can güvenliği yok' GÜ'de son bir yılda şu olaylar yaşandı:

Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Mali Hukuk Bölümü araştırma görevlisi Remzi Altunpolat, 13 Nisan'da 'uzun saçlı ve küpeli olduğu için' ülkücü oldukları iddia edilen beş kişi tarafından dövülerek hastanelik edildi. 143 öğretim görevlisi bildiri yayımlayarak, "Bu çirkin saldırıyı bilimin, uygarlığın, evrenselliğin, özgürlüğün ve demokrasinin taşıyıcısı olan üniversite kurumuna yönelik bir saldırı olarak algılıyor ve kınıyoruz" dedi. Akademisyenler, bildirilerini GÜ'de can güvenliklerinin sağlanamadığı gerekçesiyle, Ankara Üniversitesi'nde okudu.

İletişim Fakültesi'nde 12 Mayıs'ta düzenlenen 2. İletişim Öğrencileri Kongresi'ne konuşmacı olarak katılan televizyoncu Metin Uca, fakülte çıkışında, bıçaklı saldırıya uğradı. Uca, "1.85 boylarında, takım elbiseli, kirli sakallı bir kişi yanıma yaklaşarak 'Sen Abdullah Çatlı ve Kurtlar hakkında açıklama yapamazsın' diyerek yüzüme vurdu" dedi. Saldırgan Abdullah Çatlı'nın yeğeni çıktı.

GÜ, 3 Kasım'da da yine öğrencilere yönelik silahlı saldırıya sahne oldu. Saldırıda iki öğrenci yaralandı. Saldırılara öğrencilerin 'uzun saç ve top sakalları' ile 'Kürt kökenli' olmalarının neden olduğu belirtildi. Beş-altı kişilik bir grubun saldırısına uğrayan öğrencilerden Abdullah D.'nin burnu kırıldı, Aslan O. kurusıkı tabancayla iki ayağından vuruldu. İki öğrencinin de Mardin Kızıltepe nüfusuna kayıtlı olması dikkat çekti. Olayla ilgili soruşturmada görevli başkomiser Erkan Ataman, 7 Kasım'da saldırının faillerinden sabıkalı Tolunay B. tarafından şehit edildi. Tolunay B. tutuklandı.

Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi Ergün Sürha, 8 Kasım akşamı kampüsten çıkarken kimliği belirlenemeyen bir kişinin zincirli saldırısına uğradı. Sürha, GÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım ünitesine kaldırıldı. Sürha'nın durumunun ağır olduğu açıklandı.

Ülkücüler: Bizle bir alakası yok

MHP'nin gençlik kanadı olan Ülkü Ocakları Genel Merkezi ise 'saldırıların ülkücü öğrenciler tarafından yapıldığı' yönündeki iddialara tepki gösteriyor, ancak konuyla ilgili bir açıklama yapmaktan kaçınıyor. Radikal'in iddialara ilişkin sorularına, Ülkü Ocakları Genel Merkezi, "Bazı olayların uzaktan yakından bizimle alakası yok. Ama bize yakıştırılıyor. Buna tepki gösterdiğimizde de sözlerimiz çarpıtılıyor. Bu nedenle saldırılara ilişkin bir açıklama yapmayacağız" diye yanıt verdi.

Büyük Birlik Partisi'nin gençlik örgütü olan Alperen Ocakları yetkilileri de, saldırılarla ilgileri olmadığını ve bunu kamuoyuna duyuracaklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber