Maliye Bakanlığı haberimizi doğruladı: Emekliye kamuya dönüş yolu yine kapalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2006 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.net'in 14 kasım'da yayımladığı haber için tıklayınız.

Kamudan emekli olanlar, Anayasa Mahkemesinin son kararına rağmen, 5335 sayılı Yasa nedeniyle 'emekli maaşları kesilmeden' devlette görev yapamıyor.

Anayasa Mahkemesi, kamu kurumlarından emekli olanların yeniden kamuda çalışmasını engellemeye dönük 2005 yılı Bütçesinde yer alan maddeyi, ?diğer yasalarla düzenlenmesi gereken konular, Bütçe ile düzenlenemez? gerekçesiyle iptal etti.

Mahkemenin bu kararının gerekçesi de, önceki günkü Resmi Gazetede yayımlandı. Gerekçeli karar ?Kamudan emekli olanlara, yeniden kamuda çalışma yolu açılıyor? yorumlarına neden olurken, Maliye Bakanlığı, bu değerlendirmenin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Maliye Bakanlığı, ilgili düzenlemenin 27 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe gören ?5335 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun?a taşındığına dikkati çekti.

TORBA YASAYA KONULDU

Buna göre, 2005 yılı Bütçe Kanununda kamudan emekli olanların tekrar kamuda görev almalarıyla ilgili hüküm, 27 Nisan 2005 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 5335 sayılı torba Kanuna da konuldu.

Söz konusu Kanunda, bu yöndeki kısıtlamaya ilişkin şu hükme yer verildi: ?Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, bu aylıkları kesilmeksizin genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul ve üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamazlar.?

5335 sayılı Kanunda bu hükmün Cumhurbaşkanı, dışarıdan atanan Bakanlar, milletvekilleri, mahalli idare seçimleri sonucunda görev alanlar, sadece toplantı veya huzur ücreti ya da hakkı ödenen yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla, her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilen ve vakıf üniversitelerinde görev yapanları kapsamayacağı ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber