Milli Eğitim Şurası tartışmalarla sürüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2006 13:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

17. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu tartışmalarla devam ediyor. Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer'in 3 dakikalık konuşma süresini 8 dakikaya çıkartması salonda tartışmalara neden oldu. Eğitim Sen ve DİSK Şura'dan çekildiklerini açıkladı.

17. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu, MEB Şura Salonu'nda sabah saatlerinde başladı. Şurada Divan Başkanlığı'nı Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik yapıyor. Çelik'in Şura'nın siyasallaştırıldığı yönündeki iddialara yanıt içeriğindeki konuşmasının ardından, ön komisyon raporları okunarak konuşmalara geçildi. Şuraya sunulacak önerge sayısı 10 ile, kişilerin konuşmaları ise 3 dakika ile sınırlandırıldı.

Şurada konuşan CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, konuşmasında geçmiş şuralarda alınmış kararları anımsattı. Gazalcı 17. Milli Eğitim Şurası'nda kesinlikle 12 yıllık kesintisiz eğitim kararının alınması gerektiğini aktardı. Şurayı Talim Terbiye Kurulu'nun düzenlediğini ve karar alındıktan sonra TTK'nın başkanı dahil üyelerinde değişiklik yapıldığını söyleyen Gazalcı, Kurulun şurayı düzenlemek için yeterli hazırlık ve morala sahip olmadığı görüşüne sahip olduklarını aktardı. Gazalcı, 8 yıllık kesintisiz eğitimi bölen, bilimsel düşünceye ters düşen kararların şurada alınmayacağı görüşüne sahip olduğunu vurguladı.

Gazalcı, ÖSS'nin görüşüldüğü alt komisyonda "Tüm ortaöğretim öğrencilerinin ayrım yapılmaksızın eşit şartlarda sınava girebilmeleri ve eşit şartlarda puanlamaya tabi tutularak tüm üniversitelere girebilmeleri" önerisinin kabul edilmiş olmasına rağmen, eğitimde nitelik konusunun görüşüldüğü başka bir komisyonda "Herkesin kendi alanında yüksek eğitime yönlendirilmesi teşvik edilmelidir" görüşünün benimsendiğine dikkat çekti.

ÇYDD Başkanı Türkan Saylan ise konuşmasında katılımcılara "Sizler hükümetin öğretmenleri değilsiniz. Cumhuriyetin öğretmenlerisiniz" diye seslendi. Şurada farklı iki komisyonda üniversiteye girişle ilgili farklı kararların alındığını anımsatan Saylan, "ÖSS'nin görüşüldüğü alt komisyon kararı bu şekilde kabul görürse Türk milli eğitiminde bugüne kadar yapılanlardan geriye adım atılmış olur. Karar gerçekleştiğinde yıllar sonra, milyonlarca öğrenci üniversite kapılarında perişan olacaktır" diye konuştu.

Katsayıların kaldırılması kararının ilgili komisyonda, çalışmaların bitmesine 20 dakika kala aniden alındığını söyleyen Saylan, "Sanki hazır bir kitle oylamaya katıldı. Lehte ve aleyhte konuşmalar bile yapılmadı. Lütfen siyasal değil, bilimsel davranalım. Bu durum herkeste bu işin planlanmış bir karar olduğu izlenimini yarattı. Bunun için bu kararda ısrar edilmemesi, geri dönülmesi gerektiği kanaatindeyim" dedi.

Yenimahalle Ankara Atatürk Anadolu Lisesi Öğrencisi Bikem İnce ise, sınav sistemine ilişkin görüşlerini açıklayarak, " 'İlgili komisyonun aldığı - Herkesin kendi alanında yüksek eğitime yönlendirilmesi teşvik edilmelidir' görüşüne büyük bir öğrenci kitlesi destek veriyor" ifadesini kullandı.

ÖSS Alt Komisyonu Başkanı Asım Saçlı ise, söz konusu komisyonda 48 kişinin görüş belirttiğini hatırlatarak, yöneltilen eleştirileri "Eğer bu konuda bir kusur işlendiyse, ben bu kusuru şerefle üstlenmeye hazırım" diyerek yanıtladı. Saçlı'nın bu sözleri salondan alkış topladı.

Türkiye Gazetecileri Cemiyeti Üyesi Gülseren Güner ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik arasında yaşanan diyalog da ilgi çekiciydi. Şurada ideolojik ve önyargılı davranılmaması gerektiğini söyleyen Güner, Çelik'in sabahki konuşmasında dile getirdiği "Medyanın da gölgesi bu şuraya düşmemeli" sözlerine gönderme yaparak, söz konusu komisyonda alınan kararın haber niteliği taşıdığını vurguladı. Güner, medyanın suçlu olarak gösterilmek istendiğini söyledi. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Güzel bir meslek dayanışması" diye konuştu. Güner'in Çelik'e cevabı ise, "Eğitimcilerde gösterdikleri alkışlı tezahüratla size karşı meslek dayanışmasını göstermektedir" oldu.

Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer'in 3 dakikalık konuşma süresini 8 dakikaya çıkartması ise salondan tepkilere neden oldu. Konuşma süresini aştığı yönünde uyarı yapan Hüseyin Çelik'e rağmen, Dinçer konuşmasına devam etti. Bunun üzerinde salondaki delegeler bağırarak, süreyi hatırlatarak ve ellerindeki komisyon raporlarını Dinçer'e göstererek tepkilerini dile getirdi.

Aladdin Dinçer ise, Hüseyin Çelik'in konuşma yapacakları daha önceden haber verdiğini belirterek, "Bakan herkesi sahneye gelmeden anons ediyor. Beni ise sürem başladıktan sonra sunum yapmadan çağırıyor" dedi. Konuşmasında şuraya siyasetin de bulaştığını söyleyen Dinçer, şuradan çekildiğini hatırlatarak salondan ayrıldı.

Öte yandan DİSK üyesi Perihan Sarı da şurada tek kişi olarak temsil edildiklerini belirterek, komisyonların hükümet yanlısı kişilerden oluşturulduğunu ileri sürdü. Sarı da Dinçer'in ardından şuradan DİSK olarak çekildiklerini açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber