Yarsav Başkanı hakimlik sınavı hakkında konuştu
Aşağıdaki yazı NTV'nin sitesinden alınmıştır. Cevap veren Ömer Faruk Eminağaoğlu YARSAV'ın Başkanıdır.
Sefer Darıcı (Avukat): Yarsav'ın adli ve idari yargı hakim adayları'nın alımıyla ilgili yönetmeliğinin iptali istemiyle açmıs olduğu davayı Danıştay 12. nci dairesi yürütmeyi durdurma kararı vererek sonuçlandırdı. Hakimler ve savcılar yüksek kurulu yeni sınav açacak mı? Düşünülen bir tarih var mı? Ve sınavı kazanmış olan 482 hukukçu ve adli hakimlik sınavını bekleyen binlerce hukukçunun durumu ne olacak? Açılan bu davada eğer iptal kararı verilirse bu kişilerin hakkı nasıl korunacak?
Celal Pir (Program sunucusu): Gündemdeki bir konuyla ilgili önemli bir soru aktarmış. Zannediyorum 2 gün önce bu karar alınmıştı.
Ömer Faruk Eminağaoğlu (Yarsav Başkanı): Evet, evet. Evet efendim. Şimdi Yarsav bahsettiğiniz şekilde adli ve idari yargıda yargıç adaylığı sınavlarının adalet bakanlığınca yapılmaması için iki ayrı dava açtı ve bu iki ayrı davada da yürütmenin durdurulması kararı verildi. Yarsav bu davaları Ekim ayında açtı.
Fakat Yarsav bu davaları açmadan önce Ağustos ayında basın açıklaması yaptı. 2 Ağustos'ta basın açıklaması yaptı ve bu basın açıklamalarında tüzüğünden de hareketle bu sınavlarda yürütme organının etkisi olduğu sürece sınavların durdurulması ve ertelenmesini istedi. Adalet bakanlığı Ağustos ayından itibaren bizim çağrımızı değerlendirmedi ve dikkate de almadı.
Yarsav'ın çıkış noktası neydi? Yarsav bu konuda 1991 ve 1995 yılında anayasa mahkemesi kararları vardır ve anayasa mahkemesi kararlarında bu sınavların, yazılı sınav ve mülakatın bütünüyle HSYK tarafından yapılmasını istemektedir. Ancak iktidarlar buna duyarsız kalmıştır. Bu konuda düzenleme yapmamışlardır.
En son geçen yıl sayın cumhurbaşkanının bu nedenle yaptığı vetoyu da olduğu gibi değerlendirmemişlerdir ve bu çeşitli şekilde anayasa boyutuyla, mevcut uygulamanın anayasaya aykırılığı tartışmasız olmasına rağmen bu sistem yürütülmeye devam edilmiştir ve bu amaçla yargıda çeşitli kuşkuların yaratılmaması ve anayasaya uygun olarak sınavların yapılması için Yarsav bu davaları açmıştır. Açılmış olan sınavlar, yapılmış olan ilanlar yürütmenin durdurulması kararı nedeniyle durmuştur, artı yönetmeliğinde yürütmesi durdurulduğu için bu karar geçerliliğini sürdürdüğü sürece artık adalet bakanlığı sınav açamayacaktır. Bundan sonra sınav açılıp açılmaması, açılacaksa ne zaman açılacağı konusu adalet bakanlığının ve yürütme organının bu durumları gözeterek anayasa uygun olarak yapacağı bir düzenlemeyle ancak mümkün olabilecektir ve bu yetkinin de hakimler ve savcılar yüksek kuruluna artık verilmesi gerekmektedir ve anayasa bunu emretmektedir.