'Vizeler kalkmazsa anlaşmayı feshederiz'

Sığınmacı anlaşmasıyla illegal yollardan Avrupa'ya geçişin artık mümkün olmayacağı belirtilirken vaatlerin gerçekleşmemesi halinde anlaşmanın feshedileceği belirtildi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 05 Nisan 2016 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Vizeler kalkmazsa anlaşmayı feshederiz'

Hakkı KURBAN

Türkiye ile AB arasında imzalanan 'Sığınmacıların Geri Kabulüne İlişkin Anlaşma' kapsamında, Yunanistan'ın Midilli Adası'ndaki göçmenler Türkiye'ye gelmeye başlarken, AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Kaya, muhalefetin 'mültecilerin Avrupa'ya seçilerek gönderileceği' eleştirisine cevap verdi:

36 KRİTER YOLDA

Avrupa'nın ülkemizden alacağı Suriyeliler, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği prensiplerine göre belirlenecek. AB ile Türkiye'nin üzerinde anlaştığı yol haritasındaki 72 kriterin yarısı tamamlandı kalanlar ise kısmen karşılandı. Ülkelerin kendi inisiyatiflerine göre seçmeleri gibi bir durum yok. BMMYK'nın kriterleri bu noktada gayet açık. Bu yüzden ilk aşamada hastalar, kadınlar, muhtaç durumdaki kız çocukları, kronik hastalar, 65 yaş üstü hastalar gönderilecek. Bu anlaşma çerçevesinde Türk vatandaşları AB'ye vizesiz seyahat edebilecek. Eğer bu gerçekleşmezse Türkiye'nin de kabul anlaşmasını feshetme hakkı doğuyor.

ÇÖZÜM GÜVENLİ BÖLGEDE

Türkiye'nin 2.7 milyon Suriyeliyi ağırlayarak bir insanlık örneği sergilediğini söyleyen Kaya, sorunun 'güvenli bölge' ile çözülebileceğini vurguladı. Kaya, "Güvenli bölge oluşturulmasına Avrupa da destek olursa en kısa zamanda Suriyeli kardeşlerimizin oraya yerleşmeleri sağlanacaktır

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber