İstismar davasında mahkemeden tartışma yaratan karar

Mahkeme, 12 yaşındaki 5 çocuğun istismar iddiasıyla ilgili davada, öğretmeni "Çocuklar hayal kuruyor" diyerek beraat ettirdi. Mahkeme başkanının şerhiyle alınan karar, tartışma yarattı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 15 Nisan 2016 06:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstismar davasında mahkemeden tartışma yaratan karar

Kübra Asena ŞAHİN / Bera KARAMAN

Diyarbakır'da 12 yaşındaki 5 kız öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla 72 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan öğretmen 44 yaşındaki D.T. hakkında beraat kararı verildi. 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararında, ergenlik çağındaki hayal kurma anlarının sıklığı göz önüne alındığında, mağdurların ifadesinin samimiyetinden şüpheye düşüldüğü belirtildi.

2013'te 5 çocuğun rehber öğretmenlerine, fen bilgisi öğretmeni D.T.'nin cinsel istismarına maruz kaldıklarını söylemeleriyle ortaya çıkan olayla ilgili dava sürecinde çocuklardan 4'ü şikayetini geri aldı.

Mahkeme başkanının muhalefet şerhi üzerine oy çokluğuyla karar alındı. Cinsel suçların ıssız yerlerde işlenmesinin tercih edildiğini belirten mahkeme, sanığın kalabalık sınıf ortamında bu eylemleri gerçekleştirmesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğunu vurguladı. Kararda şu ifadelere yer verildi: "Ergenlikte tartışmaların, gözyaşlarına boğulmanın ve bunların aralarına serpilmiş hayal kurma anlarının sıklığı, ergenlerdeki duygusal gelişim ve değişimin sonucu olarak duyguların yoğunluğundaki artış ve istikrarsızlığın olağan olduğu, mağdurların yaş aralığı göz önüne alndığında beyanlarının samimiyetinden şüpheye düşülecek önemli çelişkiler bulunduğu anlaşılmıştır."

'5 ÇOCUK DA HAYAL Mİ GÖRDÜ?'

'MANTIKLI DEĞİL'

(Uzman Psikiyatr Dr. Tanju Sürmeli): "5 ayrı çocuk var ve bu çocukların 5'inin birden aynı hayali kurması ve hatta bu hayali aynı öğretmenle kurmasının pek mantıklı olmadığını düşünüyorum."

'12 YAŞINDA KARIŞTIRMAZ'

(Psikolog Özlem Tokgöz): "Eğer karar 7 yaş altı çocuklar için verilmiş olsaydı, hayal kurdukları gerekçesi sunulabilirdi. Ancak bahsettiğimiz çocuklar 12 yaşında ve bu çocukların hayal ve gerçeği karıştırabilmesi söz konusu olamaz. Kendi adıma kararı mantıklı bulmuyorum."

'KORKU VE BASKI'

(Pedagog Sonnur Kükürt): "Çocuklarla kendim görüşmeden kesin bir yargıya varamam. Çocuklar hayal ile gerçeği karıştırıyor olabilirler ancak çocukların şikayetlerini geri çekme sebebinin korku ve baskı olabileceğini düşündüğüm için kararı doğru bulmuyorum."

'KABUL EDİLEMEZ'

(Pedagog Meltem Varan): "5 çocuğun da aynı öğretmenle ilgili aynı şikayette bulunması ilginç. Çocukların baskı ve korku yüzünden şikayetlerini geri çektiğini düşünüyorum. Kararın kabul edilmesi mümkün değil."

'KARARA SAYGI'

(Avukat Yard. Doç. Dr. R. Yılmaz Yazıcıoğlu): "Hakimin bu kararı vermesi kolay değil ve verdiği karara saygı duymak gerekir. Son zamanlarda öğretmenler hakkında çıkan cinsel istismar haberleri gündemde olduğu için bu konuyla ilgili de gerçek olmayan suçlamalar duymak mümkün."

'YETERLİ DELİL YOKTUR'

(Avukat Esra Çeker): "Uluslararası hukuk prensibinde masumiyet karinesi vardır yani yeterli delil yoksa sanık serbest bırakılır. Hakimin bu kararı vermesine saygı duyuyorum.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber