Memurun bir kademesi geri mi alınacak?
Danıştay 16. Dairesi, lisede fazladan okunan hazırlık sınıfları için 1 kademe verilmeyeceğini hükme bağlayarak yeni bir tartışma başlattı. Bu kararla birlikte yıllardır 657 sayılı Kanun'un 36'ncı maddesinin A-6-b bendi gereğince ilave bir kademe alan yüzbinlerce memurun durumunun ne olacağı sorusu gündeme geldi. Kararın ne anlama geldiği ile bu haktan yararlanmış olan memurları nasıl etkileyeceği üzerinde duracağız.
Geçen hafta gündeme getirdiğimiz, lisede hazırlık okuyana bir kademe verilmesinin yanlış olduğuna dair Danıştay kararı sonrasında, şimdi ne olacak?
Geçen hafta Danıştay'ın önemli bir kararını yayımlamıştık. Bu karara göre lisede hazırlık okuyana bir kademe ilerlemesi verilmez.
Ancak uygulamada hem Maliye Bakanlığı tebliğleri hem de DPB görüşleri doğrultusunda bir kademe verilmektedir.
Peki Danıştay kararı emsal olur mu?, Verilen bir kademeler geri alınabilir mi?
Danıştay'ın bozma kararı nihai bir karar değildir. Dosya yeniden idare mahkemesinde görüşülecektir. İdare Mahkemesi kararında ısrar ederse konu İdari Dava Daireleri Kurulu'na gidecek ve oranın vereceği karara göre işlem tesis edilecektir.
Ancak, bu aşamada, bu kararın emsal olması söz konusu değildir. Yani idareler bu kararı esas alarak uygulama yapamazlar. Zaten, kamu kurumlarının uymak zorunda oldukları kararlar, İçtihadı Birleştirme Kurulu kararlarıdır. Ancak, İdari Dava Daireleri Kurulu kararı da memurlar aleyhine olursa, idarelerin bu karara uyma zorunluluğu olmamasına rağmen bu kararı esas alarak işlem yapabilirler ve bu durumda da yapılacak bir şey yoktur.
Diğer yandan, her halükarda verilen kararlar esas alınarak geriye doğru işlem tesis edilerek memurlar aleyhine borç çıkarılamaz ve ilave kademeler geri alınamaz.