Mustafa karadağ, Baba duymadan nişan olmaz

Kendi aralarında bir yüzük takan çiftin ilişkisini nişanlanma olarak kabul etmeyen hakim Mustafa Karadağ, Hürriyet'e konuştu. Aldığı kararın gerekçesini şöyle açıkladı: "Sadece yüzük takmakla nişan olmaz. Aile büyüğünün olmadığı, babanın duymadığı ilişki nişanlanma sayılmaz."

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 19 Nisan 2016 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mustafa karadağ, Baba duymadan nişan olmaz

Üniversite öğrencisi B.P. ile Gölcük'te astsubay olarak görev yapan M.Ö., Ankara'da bir kafede kendi aralarında yüzük takmış, çift kısa süre sonra ayrılmıştı. Genç kız, sevgilisinin nişanı bozarak kendisini küçük düşürdüğü gerekçesiyle 5 bin TL manevi tazminat davası açmış, sevgili ise "Nişan yok, sadece yüzük taktık" demişti. Ankara 11'inci Aile Mahkemesi de "Her yüzük takma nişanlanma" olarak kabul edilemez diyerek genç kızın tazminat talebini reddetmişti.

Hakim Mustafa Karadağ, verdiği kararının gerekçesini şöyle anlattı:

'AİLEYLE İLİŞKİ SIKILAŞIR'

"Nişanlama müessesi, Medeni Kanun'un 118'inci maddesinde düzenlenmiş ve şekil şartı koyulmamıştır. Nişanlanma toplumda ritüellere bağlanmıştır. Ritüellerden kastımız, ailelerin bir araya gelmesi, tarafların evlenme iradelerinin dışavurulması, bu dışavurumun dillendirilmesi, ilan edilmesi, karşılıklı hediyelerin verilmesi, aile bireylerin ilişkilerinin daha sıkılaştırılmasıdır."

'AİLE BÜYÜĞÜ OLMALI'

"Bu nedenle iki genç insanın, kendi arkadaşları arasında hiçbir aile büyüğü olmadan ve evlenme iradesi taahhüdü açıklanmadan bir arada durma hallerini meşrulaştırmaya yönelik yüzük takma eylemini nişanlanma olarak kabul etmedik. Hukuken değer vermedik. Genel kabul ve yasanın düzenleme amacına göre babanın duymadığı ilişki nişanlanma sayılamaz."

'FLÖRT NİŞAN DEĞİLDİR'

"Eğer nişanlanmaya yasada düzenlendiği üzere özel bir değer atfetmezsek bütün sevgililik ve flört ilişkilerini nişanlanma saymak gerekir. O zaman her ilişkiye, başladığı anda tarafların evlenmeyi taahhüt ettiği sonucu doğurur bu sağlıklı bir değerlendirme değildir. Eğer biz özellikle genç insanların kendi çevrelerinde ilişkilerini meşrulaştırmak ve bir çeşit öğrenilmiş ahlaki ölçülere uymak maksadıyla ilişkilerini arkadaşlarına duyurmalarını, hatta yüzük takmalarını nişanlanma olarak değerlendirirsek onlara kaldırmayacakları ağır bir yük yüklemiş oluruz."

YARGITAY: EVLİLİK HAZIRLIĞI VARSA NİŞANDIR

YARGITAY Hukuk Genel Kurulu, 1996'da bir davada, tarafların nişanlı olarak sayılabilmesi için "evlenme hazırlığı" bulunması gerektiğine dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yapmıştı: "Davacının davalıyı çevresine nişanlısı olarak tanıştırdığı ve evlilik hazırlığına giriştikleri anlaşılmıştır. Buna göre nişanlanma ilişkisi kurulmuştur."

118'İNCİ MADDE NEDİR?

Nişanlanma, evlenme vaadiyle olur. Nişanlanma, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça küçüğü veya kısıtlıyı bağlamaz.

Mesut Hasan BENLİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber