Deposu yanan KOBİ sigortayı öğreniyor

Allianz Sigorta Genel Müdürü Arif Aytekin, 'Her tarafı buz olan soğuk hava deposu yanar mı? Yanıyor. Ücretsiz danışmanlık hizmetimizle KOBİ'lerin sigorta bilinçlerini yükseltiyoruz

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Nisan 2016 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Deposu yanan KOBİ sigortayı öğreniyor

Finans Sohbetleri - Kadife Şahin

KOBİ'lerin ekonominin büyümesinde önemli rolleri olduğunu söyleyen Allianz sigorta Genel Müdürü Arif Aytekin, şirket olarak sigorta bilinçlerinin artması için ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmetleri verdiklerini söyledi.

Aytekin, "KOBİ'lerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara" projesi kapsamında KOBİ'lerin gelişimlerine katkıda bulunmak ve risk yönetimi konularında kapsamlı bilgiye ulaşmalarını sağlamak amacıyla Allianz Türkiye koordinasyonunda Konya'da düzenlenen Anadolu buluşmalarında sorularımızı yanıtladı.

Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99'nun, toplam istihdamın yüzde 78'nin, ihracatın ise yüzde 56'sının KOBİ'ler tarafından gerçekleştirildiğini belirten Arif Aytekin, "KOBİ'ler rekabet güçlerini artırırken, kendilerini fiziki, coğrafi risklere ve dünyadaki her türlü politik ve ekonomik gelişmelere karşı da korumak zorundalar. Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturan KOBİ'ler ne yazık ki olası risklere açık olarak faaliyet gösteriyor. Sigortacılık ve risk verileri açısından bakıldığında, neredeyse her iki KOBİ'den biri sigortasız ve tamamen riske açık" dedi.

Dayanıksızlar...

Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olan KOBİ'lerin kırılgan yapıda olduğunu ve ani şoklara karşı dayanıksız olduklarını söyleyen Aytekin, "Genel olarak işletme sermayelerinin azlığı ve yoğun biçimde dış kaynak kullanmak durumunda kalmaları KOBİ'leri kırılgan yapan temel unsurlar" dedi.

Allianz Sigorta Genel Müdürü Aytekin, şöyle konuştu:

"Sigorta, tam da bu noktada devreye giriyor. Günümüzde KOBİ'lerin daha dirençli yapılara dönüşmesi, uzun ömürlü ve kalıcı olmasının en önemli araçlarından birisi sigorta. Türkiye sigorta sektöründe yaşanan büyük çaptaki yangın hasarları sonucu meydana gelen maddi zararın yıllık 400 milyon TL'ler seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz. KOBİ'lerin uğradıkları hasarlar tek başına ağır maddi kayıplara neden olmakla kalmıyor, aynı zamanda yürüyen işleri uzun süreler boyunca kesintiye uğratarak, maddi kayıpların boyutlarını daha da artırıyor. Sigorta sektörü hasar gerçekleştikten sonra zararı maddi olarak karşılamanın yanı sıra olası riskleri analiz edip gerekli önlemlerin alınması yönünde de çalışıyor."

- KOBİ sizin için ne ifade ediyor?

KOBİ'ler Türkiye ekonomisi için gerçekten çok önemli. Bu kadar önemli olmalarına rağmen çok kırılgan yapıları var. İşletme sermayeleri çok düşük. Ani şoklarda hemen etkileniyorlar. O yüzden KOBİ'lerin yaşam süreleri 10 - 12 yılla sınırlı. Bu noktada sigortanın önemi ortaya çıkıyor. Türkiye riskler altında. Önce önlemi al, risklerini teminat altına al ki tamamıyla her şeyi dört dörtlük bağla. Burada amacımız bilinci artırarak üstümüze düşeni yapmak.

- Talepleri nedir?

Biz iletilenler şunlar, bir sigortalanmayan bazı riskler ve 'Ben dört dörtlüğüm. Beni niçin sigortalamıyorsunuz?' diyorlar. Aslında dört dörtlük olup olmadıklarını vereceğimiz eğitimlerde anlatacağız.

- Bugün soğuk hava deposu yanar mı?

Her yeri buz, nasıl yanar? İçinde straforlar var. Patlayabilir, komple pert oluyor. Bu yüzden ben bütün önlemlerimi aldım deme şansınız yok. Özellikle büyük şirketlere uzman arkadaşlarımızı gönderiyoruz, incelemeler yaptırıyoruz. Bunlar eksik bunlar eksik bunlarını yerini değiştir diyoruz.

Senin burada çay ocağın var. Çay ocağını buraya al diyoruz. Çok doğru yönlendirmeler yapıyoruz. Algıları artıyor ve her geçen gün biraz daha farkındalıklar artıyor. Algılıyor ve benim bunu yapmam lazım diyor. Ama bazı şeylerin inşaat aşamasında yapılması lazım.

'Güveni artırmamız lazım'

- Zorunlu sigortalarda durum nedir?

Bilinç olarak olması gereken yerde değiliz. Şu anda trafik sigortasında yüzde 20 oranında araç sigortasız. bugün 20 milyon kayıtlı araç var. 4 milyonunun sigortası yok. Bu çok önemli. DASK'a bakacak olursanız Türkiye ortalamasında yüzde 57'nin deprem sigortası yok. Kaldı ki DASK'ta şu zorunluluklar da getirildi.

Bugün elektrik bağlarsanız, su, doğalgaz, tapu işlemleri ve konut kredisi aldığınız zorunlu deprem sigortasınız olması isteniyor. Buna karşın ilk işlemde yapıyor, daha sonra yenilemede sigortayı devam ettirmiyor. Kaskoda ise sigortasızlık oranı yüzde 73. Sigorta şirketlerinin sigorta bilincini arttırması ve güven endeksini yükseltmesi lazım.

'Bu yıl daha iyi olacak'

- Bu yıla ilişkin beklentiniz nedir?

Yeni yasal düzenlemelerle birlikte beklentilerimiz yüksek. Trafik sigortalarında bizi bir belli yerlere getirecek ama şirketler olarak pazar payı kaybetmemek için fiyat rekabeti yapmamız önemli. Hizmet anlayışının değişmesi lazım. Allianz olarak hedefimiz müşteri odaklı olmak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber