İçişleri personeli eylem yaptı, ek ödeme istedi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Kasım 2006 14:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, İçişleri Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında görev yapan genel idari ve diğer hizmetler sınıfındaki personelin maaş dışında hiçbir ek ödeme almadığını belirterek, defalarca konuyu ilettikleri İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun hiç bir girişimde bulunmadığını öne sürdü.

Türk Büro-Sen üyesi yaklaşık 500 kişi, İçişleri Bakanlığı önünde eylem yaptı. Bakanlık çalışanları özlük haklarının iyileştirilmemesini düdük çalarak protesto etti. Protesto gösterisine, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve konfederasyona bağlı sendika genel başkanları katıldı. Türk Büro-Sen Genel Başkanı Yokuş, bakanlık önünde yaptığı basın açıklamasında, Bakan Aksu'ya sert ifadelerle eleştirdi. Bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı'nın 2007 Yalı Mali Bütçesi'nin görüşüleceğini, ancak tepkilerden çekinildiği için oturumun 27 Kasım'a ertelendiğini ifade eden Yokuş, "Devletimize ve milletimize hizmet üretmekte ilk sıraları alan İçişleri Bakanlığı personeli, ekonomik ve sosyal haklar başta olmak üzere, çalışma şartları ve personel eksikliğiyle maalesef son sırada yer almaktadır. İçişleri Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında görev yapan mülki idare sınıfı dışında kalan, genel İdari ve diğer hizmetler sınıfındaki personel, maaşları dışında hiçbir ek ödeme almamaktadır. İçişleri Bakanlığı personeli, ortalama 650 milyon maaş almakta olup, bu ücret kira, yakıt, elektrik, su, ulaşım gibi giderlere dahi yetmemektedir" diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında çalışmak cazip olmadığı için son 4 yılda bakanlıktan ayrılan personel sayısının 3 bin 185'e ulaştığını anlatan Yokuş, bakanlık kadrolarının yüzde 37'sinin boş durumda olduğunu iddia etti. Yokuş, İçişleri Bakanlığı personelinin diğer kurumlardan büyük farkla daha az ücret alması, bir yandan yetişmiş personelin kurumdan kaçışına neden olduğunu, diğer yandan da çalışma şevki ve heyecanını ortadan kaldırdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu sorunları, defalarca Bakan'a ve ilgili yetkililere iletmemize rağmen bir çözüme kavuşturulamamıştır. Memurlara mazeret üreten hükümet ve Aksu 01.07.2006 tarihinde 5540 sayılı Kanunla, 1700 sayılı Dahiliye Memurları Kanununda yaptıkları bir değişiklikle, İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Mülki İdare Amirleri ile Vali ve Kaymakamların aylık ücretlerinde 181 YTL ile bin 238 YTL arasında artış sağlamıştır. İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışan, açlık sınırının altında ücret alan, Genel İdari Hizmetleri Sınıfında bulunan idareci ve memurlar, yapılan bu artışın dışında tutularak sınıf ayrımcılığı yapılmıştır. Bu ayrımcılık düzeltilinceye kadar mücadelemiz devam edecektir. İçişleri Bakanlığı çalışanın, hiç kimsenin aldığı ücrette gözü yoktur. Az ücret aldıkları için İçişleri Bakanlığı çalışanlarına, ev kiralarında yüzde 50 indirim uygulanmıyor. İçişleri Bakanlığı çalışanı da, ek ücret alan diğer kurum ve kuruluşlarda çalışan memurlar gibi, bu devletin memuru olup, en ağır şartlarda devletine ve milletine hizmet vermektedir. O halde bu adaletsizlik niye?" Yokuş, haklarını aramak için gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmayı düşündüklerini söyledi.

Yokuş, Bakan Aksu'dan unutulmuş, ihmal edilmiş, mutsuz ve umutsuz personeline sahip çıkmasını yapılan bu adaletsizliğin telafi edilmesini istedi.

Hükümet ve Bakan Aksu aleyhinde sloganlar atan bakanlık çalışanları, daha sonra olaysız dağıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber