Trüf mantarı artık Türkiye'de de yetiştiriliyor

Avrupa'da kilosu 5 bin eurodan alıcı bulan trüf mantarı artık Türkiye'de kurulan ormanlarda da yetiştiriliyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Nisan 2016 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Trüf mantarı artık Türkiye'de de yetiştiriliyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından, dünyada 'siyah elmas' olarak nitelendirilen trüf mantarının üretimi amacıyla çalışma gerçekleştiriliyor. Piyasada kalitesi ve türüne göre kilogram fiyatı 200 ila 5 bin euro arasında değişen trüf mantarı, Avrupa mutfağının vazgeçilmesi olarak görülüyor. Plan kapsamında Denizli, Muğla, Ermenek, Antalya, Adana ve Yalova'da trüf mantarı ormanları kuruldu. Bu ormanlardan trüf mantarının ilk hasadının 2018'de Muğla'da yapılması bekleniyor.

İTALYAN TRÜFÜ 3.500 EURO

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aziz Türkoğlu, "Dünyada ekonomik değeri en yüksek trüf türlerini merkezimizde bulunduruyoruz. Bunlardan biri İtalyan beyaz trüfü ve kilogramı 3 bin 500 eurodan başlıyor, altından daha değerli. Aroması en yüksek ve en yoğun mantar" dedi. "Kara elmas" adı verilen kışlık siyah trüflerin de bulunduğunu anlatan Türkoğlu, "Bunun kilosu yaklaşık bin avro. Kış döneminde ürün veriyor ve ılıman iklimlerde üretiliyor. Ekonomik değeri çok yüksek 4 türden 3'ünün üretimiyle ilgili çalışmalar yapıyoruz." bilgisini verdi.

Özel eğitimli köpekler buluyor

"Kralların yiyeceği" olarak adlandırılan trüf mantarının toprağın 5 ile 20 santimetre altında ağaç köklerinde yetiştiğini bildiren Türkoğlu, mantarın özel eğitimli köpeklerle toplandığını söyledi. Türkoğlu, "İtalya'dan trüf eğitimli bir köpek getirdik. Burada köpeği eğitmeye devam ediyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber