Pasaportlar, yurtdışı dönüşünden itibaren 1 hafta içinde teslim edilecek
Yurtdışına görevli giden bazı memurların hizmet süresinin sonunda Türkiye'ye dönmek yerine bulundukları ülkelerde kalma arayışına girdikleri ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı bunun üzerine yurt dışına çıkan kamu personelinin, dönüşü takip eden bir hafta içinde pasaportlarını yetkili makamlara teslimn etmesini istedi.
Vize Sıkıntısı
Yurtdışında kalan personel sayısının artmasının özellikle Avrupa ülkelerinin, Türk devleti tarafından verilen hizmet pasaportlarına "ülkelerine kaçak giriş aracı" olarak bakmalarına yol açarken, yurtdışına yeni gönderilecek kamu personeline vize alınmasında da sıkıntı yarattı. Duruma müdahale eden İçişleri Bakanlığı, bir yazı ile tüm kamu kurum ve kuruluşları uyardı. Yazıda "başta Almanya ve Hollanda olmak üzere öğretmen ve din görevlisi gönderilen bazı ülke makamları, ülkelerine bir tür kaçak giriş yolu olarak kullanıldığı intiba uyandırdığından bu atamalara ilişkin vize taleplerine son zamanlada farklı bir değerlendirmeyle yaklaşmaktadırlar" denildi.
Bir Hafta Süre
Bakanlık, yurtdışına görevlendirilen personelin görevlerinin sona ermesi ile birlikte dönüşlerinden itibaren en geç 1 hafta içerisinde pasaportlarını yetkili makamlara teslim etmeleri konusunda uyarılmasını istedi ve aksi taktirde adli işlem yapılacağı vurgulandı.
Pasaport Kanunu uyarınca, yurtdışına görevlendirilen memurlara verilen "hizmet damgalı" pasaportlar, 4 seneyi geçmemek üzere düzenleniyor. Ancak pekçok yabancı devlet, bu pasaportları geçerli kabul etmek için ülkelerine giriş yapıldığı tarihte en az 6 ay geçerli olmasını şart koşuyor.