Yargıdan artık 'töre'ye acıma yok

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 25 Kasım 2006 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Töre cinayetlerinde verilen cezalar eskisi gibi değil. Artık sanıklar 'Namusumu temizledim' savunmasıyla kurtulamıyor. Bursa'da eşini terk ettikten sonra bir başka erkekle kaçan kızını öldüren baba ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Yıldırım ilçesinin Yavuz Selim Mahallesi'nde 22 Temmuz'da 28 yaşındaki Huri Akça, aile meclisinin aldığı öne sürülen kararla 59 yaşındaki babası Dumlu Özçelik tarafından altı kurşunla öldürüldü. İddiaya göre töre cinayeti şöyle gerçekleşti: Huri Akça, haziran ayında eşini terk edip çocukları 11 yaşındaki Sergen ve sekiz yaşındaki Ayça ile birlikte baba evine sığındı. Akça, kısa süre sonra iki çocuğunu da yanına alarak 'Mehmet' adlı bir adamla birlikte Ankara'nın Sincan ilçesine gitti. Özçelik ailesi 'namuslarını temizleme' kararı aldı ve 'görev' baba Dumlu Özçelik'e verildi. Baba Özçelik Sincan'a gitti ve kızı Huri Akça'yı alıp Bursa'ya getirdi. Baba Özçelik, oğulları 36 yaşındaki Ersan ve 30 yaşındaki Kerem'le yarım saatlik son bir 'toplantının' ardından hareke geçti. Kızı ve iki torununun bulunduğu odaya giren Dumlu Özçelik tabancasını peş peşe ateşledi. Özçelik, torunlarının gözleri önünde kızını kurşun yağmuruna tuttu. Huri Akça göğsüne ve sırtına isabet eden altı kurşunla olay yerinde öldü.

'Karara saygılıyım'

Cinayetin ardından ruhsatsız tabancasıyla birlikte polis merkezine giden Dumlu Özçelik teslim oldu. Daha sonra polis merkezine gelen ve cinayeti kendilerinin işlediğini söyleyen Ersan ve Kerem Özçelik kardeşler de gözaltına alındı. Mahkemeye çıkarılan sanıklardan Dumlu Özçelik tutuklanırken, iki oğlu tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Oğullarıyla birlikte hakkında 'töre saikiyle öz çocuğunu öldürmek' suçundan dava açılan Dumlu Özçelik, son duruşmada, "Vereceğiniz karara saygılıyım" dedi. Dumlu Özçelik, önce ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Özçelik'in cezası daha sonra iyi hali göz önüne alınarak ömür boyu hapse çevrildi. Ersan ve Kerem Özçelik delil yetersizliğinden beraat etti.

Eskisi gibi değil

Türk Ceza Kanunu'ndaki değişikliklerle eskiden töre cinayetlerinde uygulanan ceza indirimleri artık yapılmıyor. Töre cinayetlerinin simge ismi Güldanya Tören, evlilik dışı ilişkiye girdiği iddiasıyla kardeşleri Ferit Tören ve İrfan Tören tarafından önce silahla yaralanmış, ardından da tedavi gördüğü hastanede öldürülmüştü. İrfan Tören müebbet, yaşı küçük olan Ferit ise 11 yıl sekiz ay hapse mahkûm edilmiş, dosya Yargıtay'da temyiz edilmişti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, sanık avukatlarının cezada tahrik indirimi istemini yerinde görmemiş, sanıklara verilen cezaları az bulmuştu.

Ankara'da bakire çıkmadığı gerekçesiyle 18 yaşındaki kız kardeşi Yasemin Çetin'i öldüren ağabey Gökhan Çetin de müebbet hapse mahkûm edilmişti. Gaziantep'te de altı aylık hamile kız kardeşi 16 yaşındaki Meryem Sezgen'i öldürdüğü iddiasıyla yargılanan Selahattin Sezgen, ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber