Gelir İdaresi Başkanı: Çalışandan jest bekliyoruz

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 26 Kasım 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Başkanı Vekili Arıoğlu, ?Vatandaşı aldığı fiş ve faturayı devlete bildirme zahmetinden kurtardık. Karşılığında biz de onlardan fiş isteme hassasiyetlerini artırmalarını bekliyoruz? dedi

Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, asgari ücretlinin vergisini en az yarıya düşürerek yıllardır cesaret edilemeyeni gerçekleştirdiklerini söyledi. Yeni sistemin yüksek ücretlilerin değil düşük ücretlilerin gelirinde artış sağlayacağını ifade eden Arıoğlu, yeni uygulamaya ilişkin BUGÜN'ün sorularını yanıtladı: nSayıları 10 milyonu aşan geniş bir ücretli kesimin vergisinde indirim yapıyorsunuz. Yeni sistemin Maliye'ye faturası nedir? - Maliye'ye hiçbir ek fatura çıkmıyor. Biz hesabımızı yaptık öyle yola çıktık. Düşük ücretli kesimin eline, daha önce vergi iadesi dahil aylık ortalama 417 YTL geçerken, şimdi bekarsa 423, evli ve iki çocukluysa 439 YTL geçecek. Yani evli iki çocuklu asgari ücretlinin ücretinde yüzde 5.45'lik bir artış olacak. Yapılan asgari ücretin dörtte üçüne varan oranlarda vergi dışı bırakılmasıdır ki Türkiye bunu yıllardır bekliyordu. İdare'nin başındaki kişi olarak, ?vergi düşüyor, gelirim azalacak' diye bir endişem yok. Çünkü böyle bir risk yok. n Hiç kimsenin kaybı olmayacağını söyleyemeyiz herhalde? - Asgari ücretliler için kayıp olmaz. Yüksek ücretlilerde olur. Bu indirim sabit indirime dayandığı için yüksek ücretlilerin, teorik olarak vergi iadesinin tamamını aldığı varsayılan kişilerin geliri düşer.

EMEKLİ HASSAS

Vergi iadesinin kalkması, belge düzeni için risk oluşturmaz mı? - Burada kalkan fiş almak değil, fişlerin devlete ibrazı ve karşılığında iade alınması uygulaması. Yani işin zahmeti kalktı, mükellefiyet devam ediyor. Kaldırdığımız külfet karşılığında vatandaştan hem jest bekliyoruz hem, ?denetim gücümüz arttı kimseyi mağdur etmek istemeyiz' diyoruz. Emeklilerde de zahmeti kaldırmıştık. Onlar bu jesti yaptı, fiş toplama hassasiyetleri büyük oranlarda arttı. Mükellef odaklı bir idare olarak ceza kesmek istemeyiz ama, vatandaşlarımızın bunu bilmesinde yarar var. Fatura alışverişin belgesi, vatandaşın namusudur. n IMF ile bu konuyu görüştünüz mü? - Bu işlerin genel prosedürü neyse onlar yapılır. Neticede siyasi irade kararını verdi ve yasalaşma süreci başladı. IMF ile herhangi bir sorun söz konusu değil.

RADARA DİKKAT

Fiş pazarlığının yaygınlaşma riski nedir? - Biz sadece mal hareketini değil, para hareketlerini de takip ediyoruz. Belgesiz iş yapmak artık her mükellef için çok riskli. Biz diyoruz ki radarı koyduk. Kurallara uyun. Uymazsanız yakalarız. Merkezi veri ambarı bizim radarımız ve bu radar çok hassas çalışıyor. Teknoloji sayesinde işimiz her geçen gün kolaylaşıyor. Dünyanın iyi vergi idareleriyle sürekli temas halindeyiz. n Yeni uygulama vergi gelirlerinizi azaltırsa ne olacak? Yeni bir vergi yüküyle mi karşılaşacağız? -Herkesin içi rahat olsun. Böyle bir ihtimal görmüyoruz.

SAHTE BELGE SAYISI 8 MİLYONA DÜŞTÜ vYüksek ücretli zarar ederken düşük ücretli kazançlı çıkacak. Bir çeşit Robin Hood yöntemi diyebilir miyiz? - Kamuoyu bunu nasıl değerlendirir, nasıl bir isim takar bilemem. Ama burada yapılan elbette ki düşük ücretli kesime bir şeyler sağlamak. Zaten, vergi iadesi amaca hizmet etmekten çıkmıştı.Yaptığımız incelemelerde geçersiz veya sahte fiş ve faturalarda yüzde 26.2'lik bir artış olduğunu tespit ettik. Buna karşın, geçersiz ya da sahte belge sayısı 2004'te 43 milyonmuş, 2005'te 8 milyona düşmüş. Sahte ve geçersiz belge sayısı azalırken tutar artmış. Bu sahtecilikte bir profesyonelleşme olduğunu da gösteriyor. Daha az belgeyle daha büyük haksız iade alınmaya çalışılmış. Biz şimdi bu haksızlığı da ortadan kaldırarak gelişmiş vergi idarelerinin uyguladığı modern vergileme sistemine geçiyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber