Uludağ Üniversitesi'nden tıp literatürüne yeni bir tanı yöntemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2006 12:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda yürütülen çalışmalar sonucunda, böbrek üstü bezlerde oluşan kitlelerin iyi ya da kötü huylu olup olmadıklarını belirlemek amacıyla yeni bir yöntem geliştirildiği bildirildi.

UÜ'den yapılan yazılı açıklamada, Radyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gürsel Savcı'nın hipoteziyle, Doç. Dr. Zeynep Yazıcı, uzman Dr. Neslin Şahin, uzman Dr. Semra Akgöz ve Prof. Dr. Ercan Tuncel'den oluşan bir ekip tarafından "Böbreküstü Bezleri Tümörlerinin Ayırıcı Tanısında Kimyasal Şift Subtraksiyon Manyetik Rezonans (MR) Tekniği" adı verilen yeni bir yöntem geliştirildiği kaydedildi.

Böbrek üstü bezlerindeki kötü huylu kitleleri büyük bir başarıyla tanımlayan yöntemin dünya tıp literatüründeki yerini aldığı ifade edilen açıklamada, konuya ilişkin makalenin de radyoloji alanında dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan American Journal of Roentgenology'de (AJR) yayınlandığı belirtildi.

Açıklamada, böbrek üstü bezlerinin diğer organlardaki kanserlerin de sıkça sıçradığı organlardan biri olduğu, hastaların başarılı şekilde tedavisinin ancak böbrek üstü bezindeki tümörün iyi ya da kötü huylu karakterinin belirlenmesiyle mümkün olduğu vurgulandı.

Prof. Dr. Gürsel Savcı başkanlığındaki ekip tarafından bulunan yöntemin böbrek üstü bezlerindeki iyi huylu tümörlerin, kolesterol açısından zengin olması özelliğine dayandığına dikkati çeken açıklamada, böbrek üstü bezlerinin kötü huylu tümörlerinde ise kolesterol bulunmadığı kaydedildi.

MAKALEYE ÖDÜL

Açıklamada, radyoloji alanında Türkiye'de yapılan ve yurt dışında yayınlanan en başarılı yayını her yıl ödüllendiren Philips Türkiye A.Ş'nin de bu yılki ödülünü Prof. Dr. Gürsel Savcı ve ekibine verdiği bildirildi.

Ekibin 3 bin dolarlık teşvik ödülüyle birlikte, özel bir sanat çalışması olarak hazırlanan bir lalenin MR görüntüsünün işlendiği ödülünü, Antalya'da yapılan Türk Radyoloji Kongresi'nde aldığı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber