'Sağlık danışmanı' eczacılar geliyor
Eczacılar, diyabet, obezite, hipertansiyon, astım ve sigara bırakma, bıraktırma konusunda danışmanlık yapacak.Sağlık Bakanlığı onaylı sertifikalı "Sağlık Danışmanı Eczacılar" hastaların ilaç kullanımı, ilaç ve gıda etkileşimleri ve ilaç uyumunu kontrol altına alacak
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, eczacıların, kronik hastalıklarda önemli rol oynayacağını söyledi.
Çolak, Türk Eczacıları Birliği merkez heyeti ile düzenlediği basın toplantısında, 14 Mayıs Eczacılık Günü'nün temasının "Eczacılar Değişiyor, Sağlık Sistemi Geliyor" olarak belirlendiğini bildirdi. İki yıl önce eczacıların mesleki gelişimini süreklileştirecek bir projeye "Akılcı Eczane" projesi ile imza attıklarını belirten Çolak, projeye Sağlık Bakanlığının da destek vermesiyle Türkiye geneline yayılacağını ifade etti.
Tüm eczanelerin bir danışman eczane olmasını istediklerinin altını çizen Çolak, "Sağlık Bakanlığı ile bir protokol imzalayacağız. Yurt dışından aldığımız akılcı eczane modülleri var. Bunlar hipertansiyon, diyabet, astım, sigara bıraktırma modülleri. Sağlık Bakanlığı da bu modüllere kendi eğitimcileri ile birlikte katkı sunacak ve eczanelere sertifika verecek. Eğitimleri akademisyenler verecek, sertifikalar Sağlık Bakanlığı onaylı olacak. Böylece, eczacılar kronik hastalıklarda önemli rol oynayacak. Astım, hipertansiyon gibi rahatsızlıklar rahatsızlıklarla ilgili danışman olabilecekler. Vatandaşa ilaçları nasıl kullanmaları gerektiği ve bu ilaçların takibi konusunda bilgi verebilecekler." dedi.
- Pilot çalışma Konya'da başladı
Konya'da hipertansiyonla ilgili olarak 29 eczanede pilot bir çalışma başlattıklarını aktaran Çolak, bu çalışmayla ilaçlardaki kullanım oranında ciddi bir iyileşme gözlemlediklerini ifade etti. Çolak, hipertansiyonla ilgili eczaneye giren 45 yaşındaki hastaların tansiyonlarının ölçülerek kayıt altına alındığını söyledi. Çolak, yüksek tansiyonu çıkan kişilerin hekime yönlendirildiklerini belirtti.
Çolak, akılcı eczane projesi kapsamında da astım hastalarına yönelik 8 ilde 254 eczanede pilot çalışma yaptıklarını belirterek, protokolle bunun da 81 ile yaygın hale geleceğini belirtti.
- Bakanlık onaylı "Sağlık Danışmanı Eczacı"
TEB Genel Sekreteri Arman Ünal da "Akılcı Eczane" projesine ilişkin bilgi verdi. Ünal projeyi Dünya Eczacılık Federasyonunun kriterlerini gözeterek gerçekleştirdiklerini belirtti.
8 ilde Astım-KOAH alanında bir pilot proje gerçekleştirdiklerini belirten Ünal şöyle devam etti:
"Projeye dahil olan eczacılarımızla oluşturduğumuz bu yeni hizmet modeli çerçevesinde bir hizmet sunduk ve Astım-KOAH hastalarımızdaki iyileşme düzeylerini değerlendirdik. Astım ilaçlarının kullanımında kötü inhalasyon tekniği hem ilaçların emilimini azaltmakta hem de inhaler kullanan pek çok hastanın ilacından hiçbir fayda sağlamamasına neden olmaktadır. Dolayısı ile hastalara inhaler kullanımı başta olmak üzere ilaca ve hastalığına dair konularda eczacılarımızın sağladığı danışmanlık hizmeti ile hastalarımızın yaşam kalitesinde belirgin bir iyileşme yarattık. Astım tedavi süreçlerinin değerlendirilmesi sürecinde kullanılan Astım Kontrol testlerinde 80 hastamızda ortalama yüzde 76 civarında bir iyileşme sağladık."
Projenin ilk sonuçlarını 19 Nisan'da Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na sunduklarını aktaran Ünal, projenin devamının Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle genişletilmesi sonucunda tüm eczacıların eğitimden geçeceğini söyledi.
Eğitimler sonrasında Sağlık Bakanlığı tarafından "Sağlık Danışmanı Eczacı" unvanı verileceğini belirten Ünal, "Dileyen meslektaşlarımız daha ileri düzey eğitimler de alabilecek ve diyabet danışmanı eczacı, astım danışmanı eczacı gibi sıfatlarla hastaların iki hekim ziyareti arasında ilaçlarını kullanımı, ilaç ve gıda etkileşimlerini, ilaç uyumunu kontrol edecek ve kayıt altına alacaklar. Eczacılar sağlık sistemine, hasta sağlığına katkılarını artırarak sürdürecekler." ifadelerini kullandı.
Duygu Yener