Taş ocağındaki işçi ölümü için İSKİ de sanık oldu
İstanbul'da bir taş ocağında iki işçinin can verdiği kazaya ilişkin İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Atıksu Arıtma Daire Başkanı Osman Yıldız hakkında "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet" suçundan 22 buçuk yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
İddianamede, "İSKİ'nin atık suları akıtmaması gerektiği halde akıttığı, ocakta balçık oluşumunu önleyecek tedbirleri almadığı" için heyelanın oluştuğu ifade ediliyor.Sultangazi'de faaliyet gösteren Has Beton adlı bir taş ocağında 29 Haziran 2014'te meydana gelen toprak kaymasında, kepçe operatörü Süleyman Akay ile kamyon şoförü Erdem Çelikmen tonlarca balçığın altında kalarak hayatını kaybetti.
Olay yeri incelemesinde; ocaktan çıkarılan balçığın yüzeydeki bir alana döküldüğü ve etrafına kuru toprakla bent yapıldığı fakat yağışlarla beraber heyelanın oluştuğu ve iki işçinin toprak yığını altında kaldığı tespit edildi. Taş ocağı sahibi Hızır Kaptan, Teknik Nezaretçi Veli Saatoğlu ve İş Güvenlik Uzmanı Tolga Yağcı ile iki yönetici hakkında "bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan üç yıl ila 22 buçuk yıla arasında hapis cezası istemiyle İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Hazırlanan ilk bilirkişi raporunda, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün "taş ocağı içisinde döküm sahası yapılmasını önlemediği" ve İSKİ'nin "atık suları akıtmaması gerektiği halde akıttığı ve ocakta çalışmayı zorlaştıracak bir biçimde balçık oluşumunu önleyecek tedbirleri almadığı" ifade edildi.
İki kurumun da asli kusurlu olduğu belirtildi.İş Güvenlik Uzmanı Yağcı, ifadesinde, Haziran 2013'e kadar Cebeci köyünün atık sularının kazanın olduğu noktadaki gölete aktığını ve bu tarihten sonra başka bir yere yönlendirildiğini belirtti. Suyun çekilmesinden sonra kalan çamurun İstanbul Büyükşehir Belediyesi izin vermediği için kaldıramadıklarını kaydeden Yağcı, "çamuru risk olarak görmelerine rağmen çalışmaya devam ettiklerini" söyledi.
BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ YAPILACAK
Şirket yetkilileri atık suyun tahliyesi için İSKİ'ye başvurdukları halde sonuç alamadıklarını ileri sürdü. İSKİ Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen yanıtta Cebeci köyündeki atık suların bölgesel bir alanda biriktiği ve madenle bir irtibatı olmadığından heyelanla bağının bulunmadığı savunuldu. Savcılık, İSKİ Atıksu Arıtma Daire Başkanı Osman Yıldız hakkında da dava açarak, iddianameyle birleştirdi. Böylece İSKİ de sanıklar arasına girdi. Son bilirkişi raporunda ise sanıkların kusurlu olduğu ifade edilirken; "Madenin atık su geliri varsa ve atık suların tahliyesi için İSKİ'ye müracaat varsa ve bunun gereği yapılmadıysa İSKİ kusurlu olacaktır" denildi. Bu nedenle bir jeoloji ve inşaat mühendisi eliyle yeni bir bilirkişi incelemesi daha yapılması istendi. Mahkeme, yeni bir bilirkişi raporu hazırlanmasına karar verdi.