Dirençli tüberküloz tedavisine yeni yöntem
Dünya Sağlık Örgütü, tüberküloz hastalığının tedavisinin iki yıldan dokuz aya düşecek tedvai bulunduğunu açıkladı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ilaçlara dirençli tüberküloz hastalığının tedavisini iki yıldan dokuz aya düşürecek yeni bir tedavi yöntemi bulunduğunu açıkladı.
408 KİŞİ ÜZERİNDE DENENDİ VE BAŞARILI OLDU
DSÖ, dirençli tüberküloz hastalığının hızlı bir şekilde teşhis edilmesini sağlayacak bir test ve tedavi süresini iki yıldan 9 aya düşürecek yeni bir ilaç rejimi önerdi.
Örgüt, yeni ilaç rejimin 2005-2011 yılları arasında Bangladeş'te 515, ve çeşitli Afrika ülkelerinde ise 408 kişi üzerinde denendiğini ve başarılı olduğunu, şimdi ise Moğolistan'da resmi bir klinikte denendiğini bildirdi.
50'SİNDEN AZI İYİLEŞEBİLİYOR
DSÖ'ye göre, dünyada yılda yaklaşık yarım milyon kişi bulaşıcı dirençli tüberküloz hastalığına yakalanıyor, 190 bin kişi ise bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor. Geleneksel tedavi yöntemi ve kullanılan ağır antibiyotiklerle dirençli tüberküloz? hastalığının tedavisi iki yıl sürüyor ve aynı zamanda ilaçların yan etkisi sağırlığa neden olabililiyor.
Dirençli tüberküloz hastası, iki yıl süren tedavi sırasında 14 bin ilaç almak zorunda kalıyor ve mevcut tedavi yöntemi ile hastaların yüzde 50'sinden azı iyileşebiliyor. Bu nedenle de birçok kişi tedaviyi yarıda bırakıyor.