Fiş almayana 129 YTL ceza kesecekler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2006 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin Vergi Dairesi Başkanı Erol Çember, ''yeni yılda fiş toplama kalkıyor'' diye vatandaşlık görevinin unutulmaması gerektiğini, aksi takdirde vermeyen kadar almayanın da suçlu duruma düşeceğini bildirdi.

Çember, önümüzdeki yıldan itibaren emeklilerin olduğu gibi çalışanların da vergi iadesi bedellerinin ücretlerine yansıtılacağını, ancak bu kolaylığın fiş ya da fatura alma alışkanlığını unutturmaması gerektiğini belirtti.

Çember, ''Yapılan alışverişlerin belgelerinin alınması Anayasa ile yüklenmiş bir vatandaşlık görevidir. Fakat, tespit ettiğimiz takdirde vermeyenin yanı sıra, almayanlar hakkında da Vergi Usul Kanunu'na göre 129 YTL para cezası uygulayacağız'' dedi.

Vatandaşın yaptığı alışveriş sonrasında belgesini almayarak, aynı zamanda o mükellefin vergi kaçırmasına yardım ettiğini vurgulayan Çember, ''Çünkü ödenen mal bedeli üzerinde o malın vergisi zaten var. Onu satan mükellef katma değeri hazineye yatıracağına cebine atıyor. Yani bu bedel vatandaşa hizmet olarak döneceğine, esnafa ekstra kazanç olarak kalıyor'' diye konuştu.

Uygulamalar sırasında farklı ihbar ve şikayetlerle karşı karşıya kaldıklarını da anlatan Çember, şöyle konuştu:

''Bazen de vatandaş belgesini istemesine rağmen, esnaf tarafından (Koçanım bitti, cihazım bozuktu) gibi mazeretler üretiliyor. Böyle durumlarda vatandaşlar (Alo 189 Maliye) hattını arayarak durumu bize bildirsinler. Biz de hem iş yerine denetim yapalım, hem de belgelerini düzenlettirerek tüketiciye gönderelim.

Hatta, bazı vatandaşlar belgelerini almadıkları ürünün arızalanması üzerine Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvuruyor. Onlar da belgeyi isteyince bize yönleniyorlar. Bu durumlarda mükellef kadar, vatandaş da suçlu duruma düşüyor.''

''AMAÇ, VATANDAŞIN BİLİNÇLENMESİ''

Vatandaşların her alanda kaliteli hizmet beklentilerine cevap bulabilmeleri için belgelerini mutlaka almaları gerektiğini belirten Çember, ''Vatandaş belgesini almadığı takdirde sistem aksar. Amacımız vatandaşa bunu anlatmak'' dedi.

''Nasılsa vergi iadesi almayacağım, belgemi de almayayım düşüncesi''nin oldukça yanlış olduğunu vurgulayan Çember, şöyle devam etti:

''Vergi Usul Kanunu'nda belge düzenlemeyen ve almayanların cezası 129 YTL. Bu rakam 2007 yılında yeniden değerlendirme oranında artacak.

Şayet, alışveriş sonrasında yaptığımız paket denetimlerinde belge alınmadığını tespit edersek cezai işlem uygulayacağız. Şu ana kadar genelde vermeyene cezai işlem uyguladık. Almayanı, vatandaşın bu konuda bilinçsiz hareket ettiğini düşünerek mazur gördük. Fakat, bundan sonra her iki tarafta bu cezayı ödemek zorunda kalacak. Belki de vatandaşın, esnaftan belli bir indirim karşılığında almadığı belge, yakalanması halinde yıl içinde yaptığı alışveriş indirimlerinden bile fazla olacak.'' Hem mükellefe, hem de vatandaşa ceza kesme heveslisi olmadıklarını ifade eden Çember, asıl amaçlarının mükelleflerin doğru beyanda bulunmalarını, vatandaşların da bilinçlenmelerini sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber