Vergi iadesini kaldırıyoruz ama fiş cezası aynen sürecek

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 30 Kasım 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, "Vergi iadesi yerine asgari geçim indirimi getirilmesini öngören düzenlemeyi kamuoyuna iyi anlatamadık. Vatandaşlarda oluşan kafa karışıklığını gidermeliyiz" dedi. Arıoğlu, vergi iadesinin kalkmasına karşın aralık-ocak aylarında yoğun fiş denetimi yapacaklarını, vermeyene de almayana da yaptırım uygulayacaklarını söyledi.

GELİR İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, vergi iadesinde fiş toplamanın kaldırılarak yerine, en az geçim indirimi getirilmesi konusunda, "Bu konuyu kötü anlattığımızı kabul etmemiz gerekiyor. Daha iyi anlatmalıydık. Vatandaşlarda oluşan kafa karışıklığını gidermeliyiz" dedi. Arıoğlu, vergi iadesinin kaldırılması sonucu vatandaşların alışverişlerinde fiş almasına gerek kalmayacağı ve bu konudaki "vatandaşlık görevi" telkinlerinin sonuç getirmeyeceği eleştirilerine ise "Aralık ve ocak aylarında çok yoğun denetimlere başlıyoruz. Fiş vermeyene de almayana da yaptırım uygulanacak. Bütün vatandaşları tekrar alışverişin namusu olan belgeyi almaya çağırıyorum" dedi. Arıoğlu, Maliye bütçesinin görüşüldüğü dünkü TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

YÜZDE 26'SI SAHTE: Arıoğlu, "Geçen yıl toplanan fişlerin yüzde 26'sı sahte çıktı. Bu iş biraz dejenere olmuştu. Ama fiş ve fatura alma zorunluluğu kalkmadı. En az geçim indirimi, vergi iadesiyle başa baş olacak. En az geçim indirimi, ücretini net alanlar açısından tereddüde yol açtı. Bu konuda tereddüt olmasın, en az geçim indirimi, net ücret alanlar için de geçerli olacak" dedi.

VERİ ALIŞVERİŞİ: Arıoğlu, vergi iadesi sisteminde, vatandaşların es sahipliği ve ödenen-alınan kira konusunda veri toplandığını, sistemin değişmesiyle bu imkanın ortadan kalkıp kalkmayacağı sorusuna ise "O konuda sorun yok. İzleyebileceğiz. Hayır, muhtarlar ve belediyelerle işbirliği içindeyiz. Muhtarlar, mahalledekilerin kira bilgileri konusunda bize bilgi verecek. Veri alışverişi konusunda bir bilgisayar sistemi kurmak istiyoruz" diye konuştu.

CEZAYI POSTACI TAHSİL EDECEK: Trafik cezalarının postacılar kanalıyla tahsil edilmesinin de yakın bir gelecekte mümkün olacağını açıklayan Arıoğlu, gelecek hafta PTT ile bu konuda protokol imzalayacaklarını ve trafik cezalarının bundan böyle postacılar tarafından tahsil edilebileceğini söyledi.

24 BİN YTL'LİK ÇANTA: Arıoğlu, eşine 24 bin YTL'lik timsah derisi çanta alan işadamı Ercan Canmutlu'yla ilgili incelenen konunun "alışverişin kendisi değil, yapılan harcamanın gelirle mütenasipliği" olduğunu söyledi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın bu konuda "talimat verdiği" haberinin doğru olmadığını söyleyen Arıoğlu, "İstanbul'da bizim zaten Medya İzleme Birimi'miz var. Çıkan haberlerden bizi ilgilendirenlerle ilgili çalışma yapıyoruz. Bu da o çerçevede yapılan bir incelemedir. Biz çantadan irrite olmuyoruz" dedi. Arıoğlu, tam bunları söylerken koridordan geçen Unakıtan, aynı sorunun kendisine yöneltilmesi üzerine gülerek "Hayır benim çanta için özel bir talimatım yok. Ama sistem bizde otomatiktir. O sistem devreye girmiştir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber