Hakim ve savcı adayı sınavı Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Adalet Bakanlığına hakim ve savcı adaylığı sınavı yapma yetkisi veren yasa hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı aldı. Kurul, Adalet Bakanlığının 100 idari, 500 adli yargı hakim ve savcı adayı alımına yönelik ilanları ile sınav ve mülakata ilişkin yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmasına yapılan itirazı Anayasa Mahkemesi karar verene kadar 5 ay süreyle itirazı reddetti.
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), Adalet Bakanlığının 100 idari, 500 adli yargı hakim ve savcı adayı alımına yönelik ilanları ile konuya ilişkin yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.
Danıştay 12. Dairesi, Adalet Bakanlığının, 9 Ağustos 2006 tarihli 100 idari yargı hakim ve savcı adayı alımı ile 15 Ağustos 2006 tarihli 500 adli yargı hakim ve savcı adayı alımına ilişkin ilanları ile ''Adli ve İdari Yargıda Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınav, Mülakat ve Atama Yönetmeliği''nin tamamının yürütmesini durdurmuştu.
Davalı, Adalet Bakanlığı, dairenin kararına itiraz ederek, yürütmesinin durdurulmasını istedi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, itirazı bugün görüştü.
Kurul, 12. Daire'nin Adalet Bakanlığının hakim ve savcı adaylığı sınavı yapma yetkisi bulunmadığı yönündeki karar gerekçesine katılmadı. Adalet Bakanlığının yaptığı itirazı bu yönden kabul eden Kurul, 12. Daire'nin kararının yürütmesini bu yönden durdurdu.
Ancak, Kurul, davacıların söz konusu sınav ve mülakatın dayanağı olan Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 8. ve 9. maddelerinin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasını '''ciddi'' buldu. Kurul, bu maddelerin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı aldı.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karara kadar bu nedenle Adalet Bakanlığının itirazını reddetti.
Bu durumda Anayasa Mahkemesi karar verene kadar ertelenen adli yargı hakim adaylığı ve idari yargı hakimlerinin mülakatı yapılamayacak. vAnayasa Mahkemesinin vereceği kararı 5 ay bekleyecek olan Kurul, bu kararın ardından Adalet Bakanlığının itirazını yeniden değerlendirecek. Kurul, Anayasa Mahkemesinden 5 ay içinde karar çıkmazsa Adalet Bakanlığının istemini yine görüşüp karara bağlayabilecek.