'Gümrükte rüşvet var' mektubu asılsız çıktı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Aralık 2006 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Kemal Anadol'un Sahra Kimya firması tarafından yapılan ithalat işlemlerinin usulsüz olduğu yönündeki iddialarına konu olan Aziz Eren imzalı ihbar mektubu asılsız çıktı.

Başbakanlık Gebze Petro Kimya Ürünleri İhtisas Gümrük Müdürlüğü tarafından haklarında suç duyurusunda bulunulan ikisi gümrük yetkilisi toplam yedi kişi için Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı takipsizlik kararı verdi. Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu tarafından açık kimliği ve adresi belli olmayan Aziz Eren imzalı bir ihbar mektubunun değerlendirilmesi üzerine yapılan suç duyurusunu değerlendiren Başsavcılık, haklarında soruşturma açılması istenilen Gümrükler Genel Müdürü Yardımcısı Remzi Akçin ve İzmit Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Şükrü Keleş'in görevlerini eksiksiz yaptıklarına karar verdi. Başsavcılık herhangi bir ihmal ve kötüye kullanmanın bulunmadığına ve işlemlerin yasal olduğuna da hükmetti. Mektupta Akçin ve Keleş, kaçakçılığa yardımdan dolayı rüşvet aldıkları iddiası ile suçlanmıştı.

Başsavcılık, şüpheli Sahra Kimya şirketinin ithal etmek istediği White Spirit adlı mal için yüzde 4,7 Gümrük Vergisi ile yüzde 18 KDV ödendiğini kaydetti. Kilogram başına 1,4845 YTL'den toplam 1,64 milyon YTL'lik ÖTV ödeneceğini de aktaran Başsavcılık, 'Gerçeğe aykırı belge ile gümrük idaresini yanıltarak vergilerini hiç ödememek veya eksik ödemek, vergiye tâbi olduğu halde muafiyete tâbiymiş gibi göstermek suretiyle eşya ithal veya ithale teşebbüs etmek' fiilinin de oluşmadığı sonucuna vardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber