Yargı, eşitlik ilkesi gereğince ek gösterge cetveline unvan eklenmesi talebine ne der?

Kanunda yer almamasına rağmen, şu ek gösterge üzerinden ödeme yapılsın diye dava açılırsa yargı ne karar verir?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Haziran 2016 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yargı, eşitlik ilkesi gereğince ek gösterge cetveline unvan eklenmesi talebine ne der?

Bilindiği üzere, Yazı İşleri Müdürleri 2200 ek gösterge almaktadır.

Bir yazı işleri müdürü, II sayılı Cetvelin 5. bendinde tanımlanan "Yargı Kuruluşları ve İlgili Kuruluşlar ile Yükseköğretim Kuruluşlarında Çalışanlar" kısmına yazı işleri müdürü unvanının da eklenmesi suretiyle 2200 olan ek gösterge rakamının 3000 olarak belirlenmesi talebiyle başvuru yapmış ve bu başvurusunun reddedilmesi üzerine dava açmıştır.

İdare mahkemesi, talebin reddedilmesinin hukuka uygun olduğuna karar vermiştir.

Yazı İşleri Müdürü, idare mahkemesinin olumsuz kararını Danıştay nezdinde temyiz etmiştir. Ancak Danıştay da yazı işleri müdürünün talebini reddetmiştir.

Bu yargı kararı, kanuna ekli ek gösterge cetvelinde yer almayan bir katsayının, eşitliğe aykırı olduğu iddiasıyla ek gösterge cetveline eklenmesi yönündeki taleplerin reddedilmesinin hukuka uygun olduğu anlamına gelmektedir.

İŞTE DANIŞTAY KARARI

DANIŞTAY
ONBİRİNCİ DAİRE
E. 2015/1792
K. 2015/5987
T. 07.12.2015

İstemin Özeti : ... Adliyesinde yazı işleri müdürü olan davacı tarafından, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek göstergeye ilişkin 43/b maddesi ve ekinde yer alan cetveller kısmındaki II sayılı Cetvelin 5. bendinde tanımlanan "Yargı Kuruluşları ve İlgili Kuruluşlar ile Yükseköğretim Kuruluşlarında Çalışanlar" kısmına yazı işleri müdürü unvanının da eklenmesi suretiyle 2200 olan ek gösterge rakamının 3000 olarak belirlenmesi talebiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davanın reddi yolunda .. 2. İdare Mahkemesince verilen 19.1.2012 tarihli ve E:2011/1605; K:2012/46 sayılı kararın; davacı tarafından, temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : Şükrü Emrah Yılmaz
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onbirinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
İdare mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA; temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına; kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içinde Danıştayda karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 07.12.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber