Maliye: Sahte fiş toplayan hapse girer

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2006 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yılın son ayının ortasına yaklaşırken, çalışanların da fiş-fatura toplama telaşı, maliyenin de komisyon karşılığı fiş ve fatura temin eden sahtecilere karşı denetimlerinin yoğunlaştığı bildirildi.

Sahte fiş ve faturaya hapis cezasının yanı sıra, işverenin de sahte fatura veren çalışanını mahkemeye verdiğinde tazminatsız işten çıkarma gerekçesi olduğunu hatırlatan yetkililer, çalışanları, bu yıl son kez verecekleri vergi iade formları konusunda uyarıyor.

Mersin Vergi Dairesi Başkanı Erol Çember, yaptığı açıklamada, yıl sonu yaklaşırken, "naylon" tabir edilen sahte faturalara karşı da denetimlerini yoğunlaştırdıklarını, çalışanların, komisyon karşılığı satıldığı iddia edilen bu fatura ve fişleri kesinlikle kullanmamalarını istedi.

Çember, emeklilerin geçen yıldan itibaren fiş toplama zahmetine son verildiğini, bu yıl da aynı zahmetin çalışanların sırtından kaldırılacağını belirterek, "Vergi iadeleri her yıl çalışanın vergi kesintisi oranında maaşına yansıtılacak" dedi.

Sahte, hayali ya da yanıltıcı fatura belirlendiğinde, ilgili kişinin aldığı vergi iadesinin tamamının geri alındığını, bunun yanı sıra Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu ifade eden Çember, işverenleri de uyardı.

İŞ YERLERİNE UYARI

Çember, vergi iade formlarının doldurulmaya başlandığı şu günlerde, iş yerlerine de yazı göndererek, çalışanlarının teslim ettiği vergi iadelerinin titizlikle kontrol edilmesini istediklerini bildirdi.

Halk arasında "naylon" diye tabir edilen sahte faturaların yanı sıra, 10 ton süt, 20 çuval çay gibi tüketime aykırı faturaların da yanıltıcı belge kapsamına girdiği ve cezai işlemi gerektirdiğinin unutulmaması gerektiğine işaret eden Çember, "Bu yola başvuranlar alacakları ceza nedeniyle çocuklarına, ailesine ve çevresindeki eş dostları için de utanç kaynağı olur" dedi.

Çember, geçen yıl 83 kurumdan 15 bin 151 personele ait 95 milyon YTL tutarındaki 4 milyon 175 bin belgeyi tek tek incelediklerini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bunlardan 12 milyon 519 bin YTL tutarında 118 bin adet geçersiz belge tespit ettik. Geçtiğimiz yıl başında ise 14 bin 536 personelin zarfına baktık. 3 milyon 800 bin adet belge elimizden geçti. Bu defa geçersiz belge sayısın 118 binden 46 bine düştüğünü gördük. 2007 başından itibaren teslim edilecek belgelerde de daha fazla sayıda inceleme yapacağız. İlk incelemeyi de kendi personelimizin verdiği fiş ve faturalarda yapacağız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber