TBMM Araştırma Komisyonu: YÖK, Rektör Bernay'ı koruyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Aralık 2006 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Cemal Yılmaz Demir, Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığı'nın (YÖK) hakkında suç duyurusu bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay'ı koruduğunu söyledi. YÖK'ün Bernay hakkındaki 15-16 dosyaya soruşturma izni vermediğini ifade eden Demir, bu durumun gelecek mayıs ayında OMÜ'nde yapılacak rektörlük seçimlerine kadar devam edeceğini tahmin ettiklerini kaydetti.

19 Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) keyfi yönetim, kamu kaynaklarının amaç dışı kullanımı, haksızlık, yolsuzluk, akraba atamaları, kadrolaşma, torpil ve devleti zarara uğratma gibi iddiaları araştırmak üzere 40 milletvekilinin imzası ile kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, çalışmasını şubat ayında tamamlayarak, konuyla ilgili raporu meclise sunmuştu.

Araştırma sonunda Komisyon Başkanı AK Parti Samsun Milletvekili Demir, Rektör Prof. Dr. Ferit Bernay ve üniversite yönetiminin, suçlu olduğu gerekçesiyle Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Şubat ayında bulunulan suç duyurusunun üzerinden 10 ay geçmesine karşın, herhangi bir adım atılmadı.

Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmek Gökçınar, suç duyurularını incelemek amacıyla Mart ayında 3 savcı görevlendirdi. Söz konusu iddialar üzerinde çalışan heyet, Rektör Prof. Dr. Bernay hakkındakileri, temmuz ayında YÖK'e gönderdi. Bernay'ın sorumlu olmadığı iddialarının araştırılması için dosyalar OMÜ Rektörlüğü'ne gönderilirken, üniversitede görev yapan geçici işçiler ve sözleşmeli çalışan işçiler ile ilgili iddialar ise savcılıkta halen inceleniyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Cemal Yılmaz Demir, YÖK'e gelen dosyaların YÖK Başkanlığı tarafından sürüncemede bırakıldığını söyledi. Böyle bir durumun olacağını önceden tahmin ettiklerini vurgulayan Demir, " YÖK, rektör hakkındaki 15-16 dosyaya soruşturma izni vermedi. Bizde öyle tahmin ediyorduk. Bize göre ortada suç var. Ama yasal sürecin başlatılmasını istemiyorlar. YÖK, onu koruyor. Bu durumun da Rektörlük seçimlerine kadar süreceği görünüyor. Biz komisyon alarak elimizden geleni yaptık." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber